Sauen Dolly klonet i fire nye eksemplarer

Verdens første klonete pattedyr er gjenfødt. Sauen Dolly er klonet til fire nye eksemplarer som er eksakte genetiske kopier av forgjengeren som døde i 2003.

Sauen Dolly

Sauen Dolly var den første klonene - nå har hun fått fire etterfølgere.

Foto: AP

Dolly ble klonet for 14 år siden og var den første vellykkede kloningen av et pattedyr. Hun kom til verden ved Roslin Institute i Edinburgh i 1996 og nyheten skapte store overskrifter og en voldsom debatt om kloning og etikk.

Kritikere advarte mot at teknologien kunne føre til dårlig helse, tidlig død og arvelige sykdommer. Men Dolly, som var oppkalt etter countrystjernen Dolly Parton, ble allikevel hyllet som en vitenskaplig triumf.

Fire nye arvinger

Nå er forskerne ved RoslinInstitute i gang med en ny bragd i vitenskapens navn. Dolly er nemlig klonet i fire nye utgaver.

Lederen av forskningsforsøkene er Professor Keith Campbell sier til Daily Mail at prosessen denne gang var mye lettere enn første forsøk.

– Kloningen av den opprinnelige Dolly var en lang og omstendelig prosess. Vi brukte alt i alt 277 egg, fikk 29 fostere og kun et lam som overlevde. Denne gangen brukte vi fem egg og fikk fire sauer, så vi har kommet et stykke siden 1996.

Identiske gener

Genetisk sett er de fire sauene en eksakt kopi av Dolly. Professoren holder et tett oppsyn til dyrene og forteller at helsetilstanden er god.

– Dyrene har det bra, de spiser og ingenting tyde r på at de er i ferd med gikt eller andre helseproblemer som vi kunne se på Dolly.

Dyreverne i England har kommet med kritikk av forsøkene og mener både klonene og surrogatmødrene opplever store lidelser som resultat av eksperimentene.

Klonenen ble født for tre og et halvt år siden, men professor Campbell sier at han ikke har gjort noe bevisst forsøk for å holde det hemmelig.

Til tross for striden om dyrevelferd, er kloning alt i bruk i jordbruket i Storbritannia og enkelte andre land. Det lages blant annet kopier av premierte dyr, slik at det samme genmaterialet kan brukes om og om igjen.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)