Hopp til innhold

Fire steg for å unngå Google-overvåkning

Fra 1. mars sammenkjører Googe dine private opplysninger med søk du gjør på deres hjemmesider. Her kan du lese hvordan du unngår å bli forfulgt av Google

Fjerne nettloggen på Google

Skjermdump av nettleservinduet der du kan fjerne nettloggen, og dermed hindre at Google tilpasser søkene dine.

Foto: Skjermdump/Google / NRK

Googles nye personvernvilkår trer i kraft torsdag og europeiske personvernmyndigheter er skeptiske til reglene som vil få konsekvenser for nettbrukere verden over.

Søkemotoren vil samle alle søkeresultater og andre innsamlede data om deg, og bruke dem på alle sine plattformer, for på den måten å full kontroll over atlt du gjør på tjenester som YouTube, Google+, Gmail og Google Talk.

Dette kan blant annet bety at man kun blir vist treff som passer ditt eget verdenssyn, og blir skånet for treff som utfordrer det.

Dersom man bruker sin Android-telefon med Googles nye system, vil i tillegg alle mobilvanene dine registreres på samme plass.

Men du har en enkel mulighet til å slippe unna den forenklede versjonen av virtuell virkelighet.

Det er nemlig opp til hver enkelt forbruker å ta stilling til de nye retningslinjene. Dersom man ikke ønsker å underkaste kan seg de nye reglene, holdet det ifølge det danske Forbrukerrådet å slette sin søkehistorikk.

Slik unngår du overvåkning

Her er den enkle oppskriften for en fortsatt mangfoldig søkehverdag på Google:

1. Gå til google.com/history

2. Logg inn på din Google-konto

3. Trykk på «Fjern hele nettloggen» (Hvis du gjør dette før 1. mars må du trykke på «Aktiver Nettlogg» først)

4. Trykk på «Ok»

Artikkelen fortsetter under bildet.

YouTube

Skjermdump av hvordan det ser ut før man sletter visningshistorikken i YouTube.

Foto: Skjermdump/YouTube / NRK

Gjelder også YouTube

Det sammer er også tilfelle med din YouTube-konto. Søkehistorikken her sletter du på følgende måte:

1. Logg inn på din YouTube-konto

2. Gå til youtube.com/my_history

3. Trykk "Tøm hele seerloggen"

4. Bekreft at du ønsker å tømme hele seerloggen

Kan være brudd på EU-relger

Googles nye ordning, som samler 60 personvernregler og erstatter dem med ett sett som er mye kortere får kritikk av Datatilsynet for å være for generell.

Lars-Henrik Paarup Michelsen i Datatilsynet sier til NRK at det er problematisk at så mange tjenester skal ha de samme standardiserte reglene.

I en artikkel I The New York Times sier Det franske datatilsyner at de mener Googles nye ordning er et brudd på EU-lover.

– Våre foreløpige undersøkelser viser at det er ekstremt vanskelig å vite hvilke data som kombineres fra hvilke plattformer, og hva de skal brukes til – selv for dem som jobber med akkurat dette, skriver CNIL – Frankrikes datatilsyn.

Artikkel 29, paraplyorganisasjonen for europeiske personvernmyndigheter har bedt Google utsette innføringen av de nye personverninstillingene.

Det tror ikke Michelsen i Datatilsynet kommer til å skje.

PS: De nye retningslinjene gjelder bare internettbrukere som har en Google eller YouTube-konto. Dersom man ikke har det vil ikke Google kunne hente inn personlige opplysninger på denne måten.

PPS: Oppskriften over hindrer ikke at Google samler inn opplysninger om det til egne formål, eller at de videreformidler disse opplysningene til andre.