Hopp til innhold

Sånn ser et gigapikselbilde ut

Eksperter tror fotoapparater med oppløsning på minst 1000 megapiksler er tilgjengelige for folk flest i løpet av fem år.

gigapikselbilde

Her ser vi utover Seattle gjennom superkameraet AWARE2.

Foto: Duke University Imaging and Spectroscopy Program

Dagens fotoapparater har gjerne en oppløsning på mellom 8 og 40 megapiksler - noe som er mer enn godt nok for de aller fleste bruksområder.

Men nå har forskere ved Duke University og University of Arizona tatt det hele mange skritt videre, og laga en prototyp som har potensial til å ta bilder med 50 gigapiksler.

98 kamera i ett

Gigapikselkameraet kalles AWARE2 er satt sammen av 98 synkroniserte kamera, og tar forelpøig bilder med oppløsning på én gigabyte.

Disse mindre kameraene har hver sin sensor på 14 megapiksler, men bruker samme objektiv for å kunne samarbeide om å ta ett bilde.

– Hvert mikrokamera fanger informasjon fra en spesifikk del av synsfeltet, og en prosessor samler alt til ett superdetaljert bilde. I mange tilfeller kan kameraet fange detaljer fotografen ikke har sjans til å få øye på, sier David Brady som har vært med på å utvikle kameraet til Science Daily.

Resultatet blir et bilde med fem ganger bedre oppløsning enn synet til en person med 20/20 i visus over et synsfelt på 120 grader.

Foreløpig er ikke kameraet noe du får plass til i fotoveska di, det måler 75 x 75 x 50 centimeter. Det må være såpass stort for å unngå at elektronikken blir overoppheta.

Timelapse-video som viser hvordan kameraet ble bygd:

Tre bilder i minuttet

Brady tror kameraet kan bli lite og billig nok til at det kommer på forbrukermarkedet i løpet av fem år.

– Etter hvert som mer effektiv og kompakt elektronikk blir utvikla kommer vi til å gå inn i en tidsalder der håndholdte gigapikselkameraer vil dominere.

Men han ser flere bruksområder for gigapikselkameraet i nær fremtid også.

– Det kan brukes til overvåking, å dokumentere store arrangementer som sportsbegivenheter eller konserter, eller flerbrukermonitorering av for eksempel naturreservater eller turistattraksjoner, sier Brady til InnovationNewsDaily.

I tillegg kan denne typen kamera ha stor verdi for forskere.

– Et bilde av Pocosin Lakes National Wildlife Refuge vil være så detaljert at man kan se hvor mange svaner som er på sjøen eller i lufta i akkurat det øyeblikket. Dermed kan forskere spore individuelle fugler, og analysere adferd innad i flokken.

Foreløpig kan gigapikselkameraet ta tre bilder i minuttet. Bildet blir tatt på mindre enn ett tidels sekund, men det tar 18 sekunder å lagre bildet på minnebrikken.