Hopp til innhold

Sånn ser 650 lysår ut

Hubble-teleskopet har fanga tarantelltåka på fantastisk vis. Her kan du se det gigantiske panoramabildet fra nabogalaksen vår.

Tarantelltåka
Foto: NASA

Hubble feirer sitt 22. år i bane med en skikkelig fotogodbit til astronomiinteresserte.

Tarantelltåka - også kjent som 30 Doradus - har i all sin prakt blitt foreviga på et svært panoramabilde.

Her kan du laste ned bildet i 4.000 x 3.200 piksler

Her kan du laste ned bildet i originalstørrelse - 20.323 x 16.259 piksler

Tarantelltåka ligger rundt 170.000 lysår unna oss, i Den store magellanske skyen - vår nabogalakse.

Selv om nabogalaksen vår er forholdsvis liten, er Tarantelltåka en av de største stjernetåkene i vår del av universet.

Tåka er så svær at at den - hvis den hadde vært like nært oss som Oriontåka - ville vært på størrelse med 60 fullmåner, og skint så sterkt at den hadde kasta skygger.

Close-up images of features in the Tarantula Nebula

Stjernetåkas midte er en gigantisk stjernehop kalt NGC2070 - bare to millioner år gammel. Her ser vi rundt 500 000 stjerner.

Foto: NASA, ESA, ESO, D. Lennon and E.

Ser nyfødte stjerner

På bildet over ser vi kjernen av stjernetåka. Her finner vi flere av de største stjernene vi vet om, mange av dem er over hundre ganger så massive som Sola.

Tarantelltåka er en stjernefabrikk - den mest aktive i Den lokale galaksehopen. Selv om den ligger et godt stykke unna er Hubble i stand til å få øye på stjerner som bare er et par tusen år gamle.

Dette gir astronomene et unikt innblikk i stjernefødsler, siden dette er en av de få stjernefabrikkene vi har mulighet til å studere på så nært hold.

Hovedbildet øverst i saken viser et område som er omtrent 650 lysår fra kant til kant. De forskjellige stjernehopene varier fra to til tjuefem millioner år i alder.

Close-up images of features in the Tarantula Nebula

Til høyre i hovedbildet finner vi den 20 millioner år gamle stjernehopen Hodge 301. Den huser mange aldrende røde giganter, og rundt 40 svære stjerner har allerede eksplodert som supernovaer.

Foto: NASA, ESA, ESO, D. Lennon and E.