Hopp til innhold

Sånn har du aldri sett beatboxing før

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forskere putta beatboxer i MR-maskin - her kan du se bilder og video.

For en person som ikke er innvia i beatboxingens hemmeligheter kan det være vanskelig å forstå hvordan det i det hele tatt er fysisk mulig å lage de lydene som gode beatboxere produserer.

Nå har forskere ved University of Southern California kommet med sitt bidrag til avmystifiseringa av beatboxing, og det har de gjort ved hjelp av en MR-maskin.

Her kan du lese hele rapporten

– Kompleks eleganse

En 27 år gammel ikke navngitt beatboxer fra Los Angeles ble plassert i en MR-skanner og bedt om å demonstrere hele reportoaret sitt.

Hensikten med forsøket var både å undersøke de paralingvistiske mekanismene som settes i sving i beatboxerens munn, og å finne ut i hvilken grad de bruker lyder som eksisterer i menneskelige språk.

Ved hjelp av 40 MR-klipp fikk Michael Proctor, Shrikanth Narayanan og Krishna Nayak muligheten til å analysere bevegelser og luftflyt fra spiserør til lepper for hver eneste lyd.

– Vi ble overraska over å se den komplekse elegansen i bevegelsene. Vokalinstrumentets kapasitet fortsetter å forbløffe oss - tungedansens koreografi og den avanserte aerodynamikken jobber sammen for å lage et bredt utvalg lyder som bærer med seg både mening og følelser, sier Narayanan til Inside Science.

Beatboxing

Her ser vi MR-bildene til to av de mange lydene LA-beatboxeren demonstrerte.

Foto: University of Southern California

Minner om afrikanske konsonanter

Forskergruppa benytta seg av det internasjonale fonetiske alfabetet IPA for å beskrive lydene som ble lagd, og sammenligna dem med en omfattende oversikt over lyder i verdens språk.

– Det var overraskende å se hvor stor likhet det var mellom lydene beatboxeren lagde og lyder i språk som vedkommende ikke kjenner til, sier Proctor til Wired.

Han trekker særlig fram likheten mellom skarptrommelignende lyder og konsonanter i ulike afrikanske alfabeter.

Foreløpig er forskernes funn begrensa, i og med at de kun har benytta seg av en forsøksperson - neste steg på veien er å utvide forsøket så det omfatter langt flere beatboxere.

– Det at vi ikke helt forstår denne typen fundamentale menneskelige evner gjør oss ydmyke, sier Narayanan.