NRK Meny
Normal

Salter veiene med sirup

Sirup kan bli Vegvesenets hemmelige våpen for å hindre at norske biler ruster i stykker av veisalt. En søt blanding av maissirup og magnesiumsalt har i vinter kuttet saltbruken på E6 nord for Oslo ned til kun en sjettedel av det som er vanlig.

I hele vinter er sørgående felt på E6 nord for Oslo blitt søtet i stedet for saltet. En blanding av 90 prosent magnesiumklorid og 10 prosent maissirup, har erstattet det vanlige veisaltet. Håpet er at dette skal være vidundermidlet som kan redusere miljøproblemene som forårsakes av veisalting.

Betydelig reduksjon

Kurt Haarberg fagsjef drift og vedlikehold Mesta
Foto: NRK

- Vi ser en utrolig forskjell på strekninga vi bruker maismidlet, sier fagsjef for drift og vedlikehold i Mesta, Kurt Haarberg.

Maissirupen limer saltet fast til veibanen og gir en drastisk reduksjon i behovet for salting. På forsøksstrekninga har Vegvesenets saltbil kjørt seks ganger i nordgående felt for hver gang den søte sirupen er blitt smurt utover i sørgående.

Stort svinn

Hver vinter pøses 200.000 tonn med vanlig salt ut på norske veier. Halvparten av dette får aldri gjort nytte for seg på veiene. Store mengder blåser rett og slett bort med vinden, eller sprutes vekk fra kjørebanen.

Saltet legger seg i stedet på bilene våre og skaper rust og store problemer for miljøet.

- Saltmengden er doblet bare i løpet av de siste fem årene, forteller Haarberg.

Han synes det er helt vilt hvor stor mengden er blitt.

- Vi tror salt kan løse alle problemene vi har, men sånn fungerer det bare ikke, sier han.

Miljøfarlig

Tidligere i år ble det kjent av bunnvannet i flere norske innsjøer er dødt som følge av alt saltet. Det var konklusjonen i en rapport Norsk Institutt for Vannforskning har laget på oppdrag fra Vegvesenet.

Årsaken er alt saltet som spres i miljøet i stedet for å gjøre nytte på veien.

- Vi skal nå analysere resultatene fra forsøksstrekninga, og se om dette blir løsningen for framtida, sier Haarberg og tilføyer at Vegvesenet gjerne vil prøve ut norskproduserte alternativer til den importerte maissirupen.

- Kanskje cellulose- eller potetindustrien har noe vi kan bruke, funderer han.

Veisalting
Foto: NRK