Sæd kan påvirke kvinners hjerne

Et protein i sæd som påvirker hormonbalansen i hjernen til lama- og kaninhunner er funnet. Oppdagelsen kan få betydning for fruktbarhetsbehandling for kvinner.

Par i seng

Forskere har identifisert et stoff i sæd som kanskje er i stand til å påvirke kvinners hormonelle balanse etter sex.

Foto: Colourbox.com

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Forskere fra Chile og Canada har påvist og identifisert et bemerkelsesverdig protein i sæd. I visse pattedyr kan det stimulere eggløsning.

Etter den seksuelle handlingen blir proteinet opptatt i hunndyrets blodbane og føres til hypofysen i hjernen, hvor det stimulerer produksjonen av de kjønnshormonene som setter i gang eggløsning.

Det nyoppdagede proteinet (Beta Nerve Growth Factor eller beta-NGF) er funnet i alle undersøkte arter, også mennesker.

Les hele saken hos Forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)