Så høyt blir barnet ditt

Nå kan du selv finne ut hvor høye barna dine blir når de vokser opp.

Baby
Foto: Colourbox

NRK har utarbeidet en test der du kjapt får vite hvor høyt over bakken avkommet ditt vil rage.

Den mest «folkelige» metoden for å regne ut barnets høyde i voksen alder er å regne gjennomsnitt. Ved å doble høyden barnet har som to-åring, får man høyden i voksen alder.

En sikrere metode for å finne ut hvor høy barnet ditt blir finner du med denne testen som NRK har utarbeidet:

Ta testen: Høydekalkulator

Verdens høyeste

Onsdag kom verdens høyeste mann, 26 år gamle Sultan Kösen fra Tyrkia, til Norge.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Video nsps_upload_2009_11_11_10_3_7_166.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sultan Kösen er i Oslo for å promotere 2010-utgaven av Guinness Rekordbok.

Han har ikke alltid vært høy. Fram til han var ti år gammel var han helt normal, deretter fikk en svulstrelatert skade på hypofysen kroppen til å skyte i været.

Sultan Kösen overtok tittelen som verdens høyeste mann i september i år. Tidligere var det kinesiske Bao Xishun på 236 cm som var verdens høyeste mann.

SE BILDENE: Verdens høyeste menn

Europas kjemper

Nederland er blitt verdens høyeste nasjon. I dag rager nederlenderne i gjennomsnitt fem centimeter høyere enn nordmenn over bakken.

George Maat er professor i anatomi i universitetsbyen Leiden i Nederland, og han har forska på hvorfor hans landsmenn strekker seg stadig lengre mot himmelen.

George Maat

Professor George Maat

Foto: NRK

Han har funnet ut at nederlenderne slett ikke alltid har vært spesielt høye. På 1600-tallet var folk fra Nederland regna som ei lav folkegruppe i Europa.

– I romertiden var nederlandske menn i gjennomsnitt 176 centimeter høye. I århundrene som gikk sank høyden i folket gradvis fram til midten av 1800-tallet. Da kom den industrielle revolusjon med bedre hygiene, hus, og mat, sier George Maat til Schrødingers katt.

Siden da har gjennomsnittshøyden økt med en centimeter hvert tiende år i Nederland. Fortsetter veksten vil nederlandske menn i gjennomsnitt være 190 centimeter høye om 50 år.

Norge har tapt kampen i høyden

Generelt god velferd, kombinert med ”høye” gener er nok forklaringa på nederlendernes kraftig vekst. Men hvorfor de har vokst fra oss nordmenn er fortsatt ei gåte.

I de skandinaviske landene ser vi til vår overraskelse at veksten på befolkningen stagnerte rundt 1980. I mellomkrigstiden var skandinavene de høyeste i Europa, sier Maat.

Denne utviklinga er et mysterium siden velstandutviklinga i Norge og Norden har vært på samme nivå som i Nederland etter krigen.

- Vi har ikke greid å finne ut hvorfor veksten blant folkeslagene har vært såpass ulik, sier Maat.

Se mer i Schrödingers katt, torsdag 12. november klokka 19.30 i NRK1.