Hopp til innhold

325 sekunder senere eksploderer romfartøyet

Russisk forsyningsfartøy på vei til ISS kom aldri inn i bane - fremtidige oppskytinger settes foreløpig på vent.

RUSSIA-US-SPACE-ISS RUSSIA-US-SPACE-ISS

Fem minutter etter at dette bildet ble tatt, eksploderte Progress 44 over Sibir.

Foto: STR / Afp

Progress 44 ble i går skutt opp fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan med snaut tre tonn med forsyninger som skulle til Den internasjonale romstasjonen.

Men drøyt fem minutter ut i ferden mista bakkemannskapet kommunikasjonen med det ubemanna fartøyet, og Telegraph melder at det eksploderte over Sibir like etter.

Har nok mat

Siden NASAs romfergeprogram ble avslutta tidligere i sommer, må astronautene på ISS nå i større grad sette sin lit til ubemanna fraktefartøy som skal gi dem forsyningene de trenger.

At forsyningene Progress 44 frakta ikke kommer fram er ikke noen krise - de seks som nå befolker ISS har det de trenger for ei god stund fremover. Atlantis frakta med seg mat nok for et helt år på sin siste tur i juli.

– Vi er godt rusta logistisk til å tåle dette tapet - vi kan gå mange måneder uten nye forsyninger hvis det skulle bli nødvendig sier NASAs ISS-sjef ifølge BBC.

Den største bekymringa er ståa for oppskytingsfartøyet Soyuz-U, som ligner veldig på Soyuz-FG - raketten som brukes når bemanna fartøy skal fraktes til ISS.

Den skulle egentlig sørge for å ta nye astronauter til ISS 22. september - dette blir sannsynligvis utsatt til det er på det rene hva som var grunnen til gårsdagens uhell.

Hvis dette skulle skje vil Expedition 28 - mannskapet fra Russland, USA og Japan som allerede er tilstede på ISS - bli bedt om å forlenge sitt opphold i rommet.

Ingen personskader

Problemene ser ut til å ha oppstått da Soyuz' tredje framdriftsfase ble avslutta for tidlig. Roskosmos (Russlands NASA) uttaler at Progress som en konsekvens ikke ble plassert i riktig bane.

Fartøyet kræsja rundt 150 mil nordøst for oppskytingsstedet - i Altai-provinsen. Det er ikke rapportert om noen personskader på bakken som følge av eksplosjonen.

Progress-fartøyene har vært i bruk siden 1978, og de har ikke feila før nå - på den 44. turen.

– Putin ble rasende

Romfartsguru Erik Tandberg ved Norsk Romsenter tror ikke eksplosjonen vil påvirke NASAs tillit til russisk romfart.

– Nei, uhell skjer. Hvis de finner fram til feilen forholdsvis kjapt behøver ikke denne hendelsen å representere noe problem, sier han til NRK.no.

Han påpeker likevel at det siste drøye halvåret har vært dårlig for Roskosmos. For ei uke siden ble en telekommunikasjonssatellitt sendt i feil bane av Proton-M-raketten, og i februar gikk ei millitær oppskyting skeis. I tillegg mista de tre GLONASS-M-satellitter i ei mislykka oppskyting i desember i fjor.

– Det blir hevda at Putin ble rasende på grunn av ulykka i forrige uke, han er nok ikke blidere nå. Perminov måtte gå av som Roskosmos-sjef etter miséren i desember, man kan trygt si at den nye sjefen - Vladimir Popovkin - har fått en dårlig start.

AFP støtter opp under Tandbergs uttalelser angående Putin, og hevder at han har avlyst et regjeringsmøte om romfart etter fem mislykka oppdrag i løpet av ni måneder.

Se NASAs nyhetssending om eksplosjonen her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.