Russisk fremstøt mot Mars-måne

Første interplanetariske ferd på 15 år. – Svært viktig for selvbildet til russiske forskningsinstitusjoner, tror Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Mars-månen Phobos.

Russerne prøvde å nå Phobos for første gang i 1988, men mislyktes ved to anledninger.

Foto: NASA / AP

Phobos-Grunt er navnet på russernes første interplanetariske tur siden den mislykka Mars 96-ferden i 1996.

Denne gang går turen til Phobos - en av de to månene som kretser rundt Mars. Målet er blant annet å få sendt materiale fra den lille månens overflate tilbake til Jorda.

Forskerne er uenige

Knut Jørgen Røed Ødegaard

Ødegaard synes prosjektet er svært spennende, og tror det kan bety mye for russisk selvbilde.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Knut Jørgen Røed Ødegaard synes dette er et veldig interessant prosjekt, og forklarer at Mars' minimåner inneholder mye spennende informasjon.

– Forskerne er ikke enige om Phobos og Deimos er innfangede asteroider - eventuelt dekka med materiale fra Mars, eller om de i sin helhet består av stoff som kommer fra Mars, forklarer han til NRK.no.

Ødegaard sier at asteroider som har truffet Mars har slynga materiale opp i været, og at dette antagelig har landa på Mars' to små måner.

– Vi vet at dette er svært sannsynlig siden 56 Mars-steiner til nå er funnet på Jorda. De ble slynga ut i rommet av asteroider som traff Mars, og etter tusener eller millioner av år i verdensrommet falt de ned på Jorden.

– Viktig for russisk selvbilde

DOUNIAMAG-SPACE-50 YEARS-RUSSIA-GAGARIN

Russeren Jurij Gagarin ble første menneske i verdensrommet i 1961, men nå er det lenge siden russerne har leda an i romfartsløpet.

Foto: - / Afp

Sovjetunionen ble i 1961 den første nasjonen som klarte å sende et menneske ut i verdensrommet. Sovjeterne ga senere USA kamp til døra i månekappløpet, og Luna-programmet sto bak flere vellykka ubemanna måneferder før det ble avslutta i 1976.

Etter at Sovjetunionen ble oppløst i 1991 har Russland og resten av de tidligere Sovjet-statene slitt med å opprettholde posisjonen som romfartsstormakt.

De prøvde å nå Phobos ved to anledninger allerede i 1988, men mislyktes. Mars 96-ferden i 1996 skulle frakte et instrument som skulle måle seismisk aktivitet til den røde planeten, men raketten nådde ikke en gang ut i Jordas bane.

– Jeg tror et slikt prosjekt som dette er svært viktig for selvbildet til russiske forskningsinstitusjoner - det vil vise at de igjen er i stand til å utføre spektakulære og viktige prosjekter, sier Ødegaard.

Han tror det er økonomiske og prioriteringsmessige konsekvenser av de siste 20 års omveltninger som er årsaken til at russerne har sakka akterut.

– Det var kanskje lettere å bruke voldsomme ressurser på prestisjeprosjekter da sovjetledelsen satt med all makt.

USA og Kina tar også turen

Phobos-Grunt skal etter planen sendes opp fra Baikonur-kosmodromen i Kashaktstan 8. november klokka 20.46.

Med på turen er også den kinesiske satellitten Yinghuo-1, som skal separere seg fra Phobos-Grunt og gå inn i bane rundt Mars for å observere.

Ifølge Ødegaard er det 26 måneder mellom hver gang Mars og Jorda står slik til at romsonder kan sendes til Mars.

NASA skal også benytte anledninga, de sender sonden Curiosity for å lete etter liv på planetens overflate.

Etter planen skal russernes sonde returnere til Jorda med prøvene i august 2014.