Romturisme en realitet om 18 mnd?

Allerede i 2012 kan de første turistene være på vei ut i verdensrommet, etter at Virgin Galactic tidligere i uken gjennomførte den første prøveflygningen med romskipet VSS Enterprise.

virgin galactic

Virgin Galactics romskip heter VSS Enterprise, et navn som er hentet fra science fiction-serien «Star Trek».

Foto: ROBYN BECK / AFP

Richard Branson og Burt Rutan

Sir Richard Branson sammen med sjefsdesigner Burt Rutan.

Foto: ROBYN BECK / AFP

Flyet tar seks romturister per tur, og Virgin Galactic planlegger å gjennomføre én flygning per uke. Lykkes de med prosjektet, kan den britiske forretningsmannen Richard Branson bli den første i verden til å tilby kommersielle romreiser.

Allerede har 370 personer betalt billetten på 200 000 dollar, eller 1,1 millioner norske kroner. Med den summen skal de få et tre dagers treningsopphold og en svipptur ut i verdensrommet for å kunne se ned på alle oss andre som fortsatt befinner oss innenfor troposfæren.

Les også: Første nordmann i verdensrommet

Les også: - Alt klart for romturister i 2010

Tar opp lån

– Jeg kjenner mennesker som har tatt opp lån for å kjøpe seg en billett til en av romturene, forteller irske PJ King til CNN.

Forretningsmannen er en av de som har kjøpt seg plass på jomfrureisen til Virgin Galactic, og er allerede i gang med forberedelsene som må til for å takle turen ut i verdensrommet. For ham var ikke billettprisen på 1,1 million noe problem, men King sier at han håper romreiser ikke lenger vil være «en spesiell greie» om få år, og at prisene da faller tilsvarende.

Les også: Vil du dra til verdensrommet?

Allerede nå kan man se tegn til at markedet for romturisme stadig blir større. Mens du for 230 millioner kroner kan haike med et russisk romskip opp til den internasjonale romstasjonen, tilbyr Virgin Galactic en kortere tur for en brøkdel av denne prisen.

Men allerede før avgang møter Virgin priskonkurranse fra Space Adventures, som tilbyr den samme flyturen for halv pris, «bare» 585 000 kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Virgin galactic

«Moderskipet» tar Enterprise opp til 15 000 meter. Der utløses romflyet, som fyrer av motorene og akselerer med en fart fra 0 til over 4000 km/t på ti sekunder.

Foto: Mark Greenberg / Ap

Flytter grensen

Går alt etter planen, står New Mexico romhavn klar til å både sende avgårde romfly og ta imot nysgjerrige turister om 18 til 24 måneder. Avhengig av om de kommersielle romskipselskapene har kommet seg over den magiske himmelgrensen innen den tid, riktignok.

Les også: Virgins romskip vist frem

Ifølge Virgin Galactic skal allerede 80 000 personer ha satt seg på venteliste for fremtidige romturer. Ikke overraskende var derfor Virgin-eier Richard Branson strålende fornøyd etter søndagens vellykkede prøveflyvning.

– Nå sikter vi mot stjernene! Heretter er det bare å fortsette å presse på så vi kommer oss over den endelige grensen og ut i verdensrommet i løpet av det kommende året, uttaler Branson i en pressemelding fra selskapet.