Romteknologien invaderer jorda

Hva har slalomstøvler ABS-bremser og strekkoder på mat til felles? De er tre av en lang rekke moderne hjelpemidler vi kan takke romfarten for.  

Kjetil Andre Aamodt, en subaru og strekkodeskanner

 

En lang rekke av de teknologiske nyvinningene vi omgir oss med i hverdagen, stammer egentlig fra romfarten. Her er noen av dem.

Frysetørret mat

Ved å fryse mat under trykk og tilsette varme fjernet man vannet i mat for å gjøre den lettere å transportere. Maten viste seg også å holde lenger. I 1968 fikk besetningen om bord på Apollo 7 med seg frysetørret iskrem på turen.

Mer om frysetørret iskrem fra Wikipedia

 

Borrelås

Opprinnelig ble borrelåsen funnet opp på 40-tallet inspirert av de irriterende borrene på planter som fester seg til klærne. Men det var romfarten som reddet borrelåsen fra tilværelsen som bare en kuriositet. Borrelåsen har blitt brukt både i romdrakten og for å holde utstyr og matfat på plass i vektløs tilstand.

 

Strekkoder

Nok en oppfinnelse funnet opp før romfartsalderen, men tatt i bruk av NASA for å holde orden på alle de millioner av deler som må til for å reise til rommet.

 

Kalkulatorer

Romprogrammenes behov for utstyr som veier lite og tar lite plass, presset på utviklingen av mindre datamaskiner. Lommekalkulatoren er et resultat av dette arbeidet.

 

Trådløse støvsugere

NASA testet ut en rekke trådløse verktøy sammen med Black and Decker i forbindelse med romfartsprogrammene. Blant annet utviklet de en drill som kunne skru i bolter i vektløs tilstand uten at astronauten også begynte å spinne. Som et resultat av denne forskningen ble den trådløse støvsugere som mange av oss har hengede på veggen hjemme oppfunnet.

 

 

Usynlig tannregulering

Tiden da tannregulering innebar metallfargede "trikkeskinner" er over takket være romfarten. Det nærmest gjennomsiktige keramiske materialet som tannlegene bruker i dag, ble egentlig laget for romfergene.

 

 

ABS-bremsen

Oppfinnelsen som gjør at du både kan bremse og svinge samtidig, er laget basert på sensorer og software som ble utviklet for å kontrollere spinnet til satellitter i bane rundt jorda. Den samme teknologien brukes for å hindre at hjulene spinner.

  

 

Joystick

Fra små håndkontroller, til store styrestikker eller for å kontrollere elektriske rullestoler. Kontrollspaken ble utviklet av NASA for å styre Apollo Lunar Rover som astronautene kjørte rundt i.

  

Slalåmstøvler

Slalåm- og telemarkstøvler som er harde men fleksible hadde ikke eksistert hadde det ikke vært for romdrakten.

 

Øretermometer

Tidligere målte man feberen med et kvikksølvtermometer. Nå bruker vi teknologi som egentlig ble utviklet for å se på stjerner. Øretermometer måler ikke varme på klassisk måte, men den infrarøde strålingen. Jo mer feber du har jo mer infrarød ståling fanger linsene i øretermometer opp.

 

Golfballer

En nyutviklet golfball med 500 hull bruker NASA-teknologi for å få ballen til å gå lenger med større presisjon.

 

Joggesko

Støtabsorberende stoff fra månesko finner man da i sålen på joggesko.

 

Satellitter

Viktigst av alt er nok satellittene som både sørger for at du kan se tv fra USA, snakke på telefon til Kina og gir nøyaktig værinformasjon og langt bedre prognoser enn tidligere. Uten GPS ville oljeplattformer stenge fordi de er avhengig av posisjoneringen fra satellittene, skip ville få problemer med å navigerer og det p drive krig ville blitt langt vanskeligere.

 

Mer om spin-offs fra romfarten på NASA  

NASAs barneside om spin-off produkter