Røkelse hjelper mot gikt

Amerikanske forsker gir håp for de 300 000 nordmennene som har diagnostisert revmatiske lidelser. Et stoff i røkelse demper smertene etter sju dagers bruk.

Kne
Foto: ScanStockPhoto

LES OGSÅ: Sult forlenger livet

Urten Boswelia i som fins i røkelse har blitt brukt mot gikt i indisk medisin i flere årtusen. Nå mener forskerne ved universitetet i California at de har funnet bevis for at det fungerer.

Smerten redusert

I en dobbel blindtest brukte forskerne 70 personer med slitasjegikt i kneet. Både de som fikk medisin uten virkestoff (placebo) og de som fikk lav eller høy dose av virkestoffet i Boswelia opplevde både bedre funksjon og mindre smerte i løpet av perioden. Men allerede etter sju dager så forskerne at de som fikk virkestoffet fikk en betydelig bedring i forhold til de andre.

Blant de som fikk størst dose ble den opplevde smerten redusert med 2/3 og bevegeligheten økte tilsvarende. Grunnen er i følge forskerne at stoffet virker betennelsesdempende.

Trygt å bruke

- De mange tilfellene av uheldige bivirkninger fra de medikamentene vi har i dag, har ført til stor interesse for å finne effektive og trygge alternative behandlingsformer, sier Siba Raychaudhuri som leder undersøkelsen.

Forskerne, som er sponset av et indisk legemiddelfirma, har tidligere gjort dyreforsøk og mener stoffet ikke er skadelig for mennesker selv etter lang tids bruk, i følge en pressemelding .

Slitasjegikt eller artrose er den vanligste formen for revmatisk lidelse. I følge Norsk revmatikerforbund lider hver sjette nordmann av slitasjegikt. Stive og smertefulle ledd er symptomene og personer som har hatt langvarige belastninger eller skader på sener og leddbånd er særlig utsatt.

Les hele undersøkelsen på Biomed Central .