Hopp til innhold

Roboten Kaspar hjelper barn med autisme

Roboten Kaspar hjelper barn med autisme med å få en enklere hverdag, ved å lære dem ulike sinnsbevegelser. Barna lærer også å bli komfortabel med fysisk kontakt.

Kaspar

Roboten Kaspar viser med armene åpne at han er glad. Eden Sawczenko responderer med glede.

Foto: Alastair Grant / AP Photo/Scanpix

Autister har vanskeligheter med å oppfatte og tolke ansiktsutrykk, noe som gjør at de ofte har utfordringer med å forstå andre.

Forskere fra University of Hertfordshire i Storbritannia har utviklet en robot som skal hjelpe barn med autisme, slik at de tidligere kan starte den sosiale utviklingen.

Lærer å forstå sinnsbevegelser

Roboten Kaspar er programmert til å hjelpe barna å forstå sinnsbevegelser og språk, ved for eksempel å si at han er glad når han smiler, og trist når han gråter.

På denne måten kan de gjenkjenne ansiktsutrykk, og lære enkle språklige uttrykk. I tillegg kan Kaspar uttrykke smerte og fortelle at han har vondt, og han kan presentere seg selv og be om en klem.

Ser store forandringer

I en barnehage for autistiske barn i Storbritannia får de jevnlig besøk av roboten Kaspar, og hvert barn får tilbringe ti minutter med den. Fire år gamle Eden Sawczenko er et av barna forskerne har sett store forandringer på.

– Tidligere stivnet hun til om noen prøvde å gi henne en klem, og hun hadde vanskeligheter med å være i nærkontakt med venner. Nå er hun kjærlig og imøtekommende, og tar selv initiativ til å klemme, forteller moren Claire til Daily Mail.

Roboter oppleves tryggere for barn med autisme, fordi det er mindre å tolke. De er forutsigbare, og det hjelper barna å ha tillit til dem.

Laget av silikon for å ligne mennesker

Kaspar har rufsete svart hår, baseball-caps og noen ledninger som stikker ut fra halsen hans. Han har stripete røde sokker, og huden er laget av silikon. Ved å menneskeliggjøre roboten, vil autistbarn enklere relatere til andre mennesker i ettertid.

Nesten 300 barn med autisme fra Storbritannia har hatt muligheten til å leke med roboten Kaspar. Han kostet cirka tolv tusen kroner å produsere, men forskerne håper at den etter hvert kan bli masseprodusert og solgt for rundt tusen kroner.

Se filmen om Kasbar og barna her: