Rob (25) var lam - nå går han selv

Ble lam fra livet og ned etter bilulykke - har nå tatt sine første skritt etter elektriske støt mot ryggmargen.

US-MEDICINE-TREATMENT-PARAPLEGIC

Fire år etter at Summers fikk beskjeden om at han aldri ville kunne gå igjen, kan han nå stå uten hjelp i fire minutter om gangen.

Foto: - / Afp

For fem år siden ble Rob Summers påkjørt av en bil i Portland, Oregon, og fikk beskjed fra legene om at han aldri ville kunne gå igjen.

Nå har baseballspilleren gjort ekspertenes ord til skamme, godt hjulpet av en behandlingsmetode som har vært under utvikling i 30 år. Den har ført til at han nå kan røre på tær, knær, ankler og hofte, i tillegg til å ta noen skritt på tredemølle.

Med hjelp fra Supermann

Grunnen til at Summers nå kan bevege beina er et implantat i ryggraden som stimulerer ryggmargen ved hjelp av elektriske støt.

Signalene forteller ryggmargen at den skal kontrollere lemmer og kroppsfunksjoner uten hjelp fra hjernen.

– Dette er et gjennombrudd som åpner for muligheten til å forbedre hverdagen for mange mennesker i tilsvarende situasjon - men vi har en lang vei å gå, sier ryggmargsforsker Susan Harkema ifølge Guardian.

Les rapporten i The Lancet her

Hun er en av nevrologene som har jobba med Summers, og forskningsprosjektet er sponsa av Cristopher & Dana Reeve Foundation.

Supermannskuespilleren jobba hardt for ryggskadeforskning fra han ble lam etter en rideulykke i 1995 til han døde i 2004.

Se Summers reise seg her:

– En fantastisk følelse

Summers spilte baseball for Oregons beste lag da han ble påkjørt, og var i meget god form. Intens fysisk trening de første tre åra etter ulykken gjorde likevel ikke noe for Summers bevegelighet.

Først da den elektriske stimulatoren ble operert inn 2009 ble det fart på sakene. I løpet av få dager sto Summer for egen maskin, noen måneder senere kunne han ta sine første skritt etter ulykken.

– Det var en fantastisk følelse. Etter å ikke ha vært i stand til å røre meg på fire år forstå jeg at situasjonen kunne forandre seg, forteller han ifølge AP.

– Dette er ikke en kur

Gregoire Courtine leder nevrorehabiliteringsforskninga ved universitetet i Zürich, og påpeker at man fortsatt her en lang vei å gå.

– Dette er ikke en kur, men det kan føre til at noen pasienter får forbedra funksjonalitet, sier han og presiserer at det trengs mer forskning for at de skal merke en forskjell når det gjelder hverdagslige rutiner.

Summers har uansett trua.

– Målet mitt er å gå igjen. Jeg tror at alt er mulig, og at jeg en vakker dag vil komme meg opp fra rullestolen.