Hopp til innhold

Norske forskere med revolusjonerende hybridmateriale

NTNU-forskere har som de første i verden klart å lage halvledere på det svært tynne materialet grafén. Det kan revolusjonere elektronikkbransjen.

Halvledere på grafén

NTNU-forskere har laget et splitter nytt halvledende materiale på grafén ved å bombardere grafénoverflaten med arsen og galliumioner.

Foto: Illustrasjon: CrayoNano AS

– Dette er utvilsomt et veldig viktig resultat. Dette er et nytt hybridmateriale som er kandidat til å erstatte silisium i elektronikk.

Det sier professor Thomas Tybell, tidligere sjef for nanolaboratoriet ved NTNU, til dagens utgave av Adresseavisen.

Hybridmaterialet som nylig har sett dagens lys, er mye billigere å produsere, tar langt mindre plass og har egenskaper som ikke silisium har. I tillegg er hybriden både bøyelig og gjennomsiktig, skriver Adresseavisen videre.

– Revolusjon i solcelleproduksjonen

Grafén er verdens sterkeste materiale, og bestående av bare ett lag karbonatomer er det også det tynneste.

NTNU-forskerne har lagd et nytt hybridmateriale ved å «bombe» grafénoverflaten med arsen og galliumatomer. Dette har ført til at ørsmå nanotråder har blitt dannet i et nettverk.

Dette materialet har halvlederegenskaper og er én mikrometer tykt. Med lys, temperatur eller tilsetning av andre atomer kan halvledernes evne til å lede strøm styres. Det nye hybridmaterialet skal ha svært gode optiske og elektriske egenskaper.

Helge Weman

Helge Weman (bildet) og Bjørn-Ove Fimland leder forskergruppa som er de første i verden til å ha utviklet og patentert en metode for å produsere halvledere på grafén.

Foto: CrayoNano AS

– Nå står vi foran en revolusjon i produksjonen av solceller og LED-

Bjørn-Ove Fimland

Bjørn-Ove Fimland har vært med på utvikle halvledere på grafén. Halvledere er et at de viktigste elementene i datamaskiner.

Foto: CrayoNano AS
komponenter, skriver NTNU-professor Bjørn Ove Fimland i en pressemelding.

Han og professor Helge Weman leder forskergruppa som står bak gjennombruddet.

– Grafén er både billig, gjennomsiktig og bøyelig. Det leder strøm og varme veldig effektivt. Når vi nå kan lage halvledere på grafén, kan vi få både billigere og mer effektive halvlederkomponenter.

– Med et bøyelig underlag som også kan være gjennomsiktig, åpnet det muligheter vi ikke har fantasi til å forstå rekkevidden av, kommer det videre fram i pressemeldinga.

CrayoNano AS har rettighetene

Fimland og Weman har arbeidet med utviklingen av det nye hybridmaterialet siden 2010, og har opprettet firmaet CrayoNano AS i samarbeid med NTNU Technology Transfer AS og Cofounder AS.

Det er CrayoNano AS som har de kommersielle rettighetene på det nye materialet.

Nyheten ble publisert i vitenskapsjournalen Nano Letters i august.