Rekordfly har vært 10 dager i lufta

Solcelleflyet Zephyr knuser den gamle rekorden for ubemanna flyturer.

US-BRITAIN-SOLAR-FLIGHT-QINETIQ
Foto: AFP

Fredag 10. juli tok det ubemanna britiske solcelleflyet Zephyr av fra militærbasen Yuma Proving Ground i Arizona. Ti dager etter er flyet fortsatt i lufta, og har dermed knust den gamle rekorden for ubemanna luftfart som var på drøyt 30 timer.

– Nydelig

- Fem personer løfta flyet over hodet og løp det i gang. Det var nydelig, alt gikk som smurt, forteller Jon Saltmarsh til BBC .

Han er prosjektleder for Zephyr, flyet som er utvikla av forsvars- og forskningsfirmaet Qinetiq .

- Zephyr er i praksis det første evige flyet, sier han.

US-BRITAIN-SOLAR-FLIGHT-QINETIQ

Zephyr i lufta over Arizona.

Foto: AFP

Interessant for militæret

Solcelledrevne ubemanna hale-fly (high-altitude long-endurance) vil være meget interessante for militæret fremover, både når det gjelder rekognosering og kommunikasjon. I motsetning til satelitter, som passerer steder når de går i bane, kan hale-fly sirkle over samme område i lang tid.

Den siste modellen av Zephyr flyet veier rundt 50 kg og har et vingespenn på 22,5 meter. Med dette er det ca. 50% større enn den forrige Zephyr-modellen.

Den var kontinuerlig i lufta i 83 timer i juli 2008. Dette ble ikke godkjent som offisiell verdensrekord siden ingen fra Federation Aeronautique Internationale var tilstede som vitner. Til sammenligning har den nåværende flyturen vart i ganske nøyaktig 240 timer.

Se en tidligere Zephyr-modell lette i 2008:

– En milepæl

Zephyrs propeller drives av solcellekraft, og om dagen lagres strøm i et batteri sånn at flyet også fungerer på nattestid.

Saltmarsh påpeker at Zephyr ikke bare er en demonstrasjon av en ny teknikk, men at det faktisk er svært nyttig.

– Dette er en milepæl som plasserer oss helt i front når det gjelder utvikling.

«Det evige flyet» får uansett ikke mer enn fjorten dager i lufta, på torsdag blir det tatt ned.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)