Hopp til innhold

Vil redde miljøet ved å stille klokka

I en ny, britisk undersøkelse tror forskere at å stille klokken en time frem, vil medføre en reduksjon i CO2-utslippene på 450.000 tonn i året.

midnattssol

Britiske forskere har funnet ut at miljøet kan spares ved at man flytter klokka frem, slik at sommerkveldene blir enda lengre og lysere.

Foto: Hansen, Helge / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Studien er utført ved Cambridge University på oppdrag fra miljøorganisasjonen 10:10. Forskerne som har utført undersøkelsen, mener at ved å stille klokken en time frem, vil lysere kvelder føre til at færre bruker så mye elektrisitet til for eksempel belysning.

En klokkejustering vil i følge undersøkelsen tilsvare å fjerne 200.000 biler fra veien hvert år.

Les også: Intensivert landbruk forsinker global oppvarming

Går lysere tider i møte

Eugenie Harvey er leder for miljøorganisasjonen «10:10» som står bak kampanjen «The Lighter Campaign». De har som mål å senke Storbritannias miljøutslipp med ti prosent, og mener at en justering av klokka også kan ha andre positive effekter i tillegg til de rent miljømessige.

– Lysere og lengre kvelder gjør oss lykkeligere, sunnere og tryggere. Vi håper at regjeringen vil høre på forslaget og forstå at dette kommer til å være et positivt tiltak som kan ha en viktig innvirkning på mange forskjellige områder, sier Harvey til BBC.

Mindre død, mer fritid


«The Lighter Campaign» håper på å få fremmet forslaget til behandling i regjeringen innen kort tid og argumenterer for at en justering av klokka også vil ha noen gode bieffekter.

Flyttes klokka en time frem, mener folkene bak kampanjen at dette kan ha mye å si for trafikksikkerheten på britiske veier. Det skjer nemlig færre ulykker på kvelden, så «The Lighter Campaign» mener at dette naturlig nok vil føre til en nedgang i antall dødsulykker.

Som kronen på verket tror Harvey og hans kollegaer at lengre kvelder vil føre til et løft for fritidsaktiviteter og at dette i sin tur vil føre til at det blir skapt flere arbeidsplasser i sektoren.

Les også: Brukte opp 300 000 liter diesel for å få strøm til MGP-finalen

– Logisk tanke

einar håndlykken

Einar Håndlykken i Zero synes det er en god idé, selv om gevisten ikke er så stor.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Den norske miljøorganisasjonen Zero jobber spesielt med miljø- og klimaspørsmål, og selv om daglig leder Einar Håndlykken må innrømme at han ikke har hørt om den britiske teorien tidligere, ser han det logiske i den.

– Det betyr jo at de kan utnytte det naturlige lyset og varmen bedre, og det er jo en god ting, selv om gevinsten nok ikke blir så fryktelig stor, sier han til NRK.no.

Les også: Mener kildesortering er unødvendig

Han legger til at forslaget ikke akkurat tar tak i kjernen ved selve klimaproblemet, men at man ikke trenger å avvise det av den grunn.

– Vi i Zero mener at det ikke er noen vits å gjøre det verre for folk enn vi må. Jeg kan imidlertid ikke si noe om hva en slik klokkejustering hadde hatt å si for oss i Norge, det finnes det nok ingen forskningsrapporter på, sier Håndlykken.

– Ingen løsning

kurt oddekalv

Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund er ikke like positivt til forslaget.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund har derimot ingen tro på at den britiske miljøorganisasjonens forslag vil hjelpe nevneverdig.

– Sånne forslag er bare tull. Ja, det er gjennomførbart, og det vil nok senke energibruken noe, men det er på langt nær en løsning, sier Oddekalv til NRK.no.

Han mener forslaget føyer seg inn i rekken av lettvinte løsninger som gjør at vi skal slippe å endre måten vi lever på.

Les også: Det offentlige er elbil-sinker

– Det er selve livsførselen vår som er problemet. Klimakvoter er også bare tull, for å finne en løsning må vi i stedet se mot de menneskene som klarer å leve i pakt med naturen, mener miljøforkjemperen – som riktignok ser noe positivt i noen miljøtiltak:

– El-bil er en fin ting. Da må du faktisk tenke før du kjører, ellers risikerer du å ende opp uten strøm.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.