NRK Meny
Normal

Fet næring

Fett er et livsnødvendig næringsstoff som mennesker må hvis kroppen skal fungere.

Smør
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Fettstoffer er bærer av viktige vitaminer och antioksidanter, og menneskerkroppen er derfor helt avhengig av å få i seg en viss mengde fett for å fungere.  

Det finnes ulike former for fett, og ernæringseksperter snakker gjerne om mettet og flerumettet fett. Det animalske fettet er mettet og er de siste tiårene blitt regent som langt farligere enn det umettede som vi for eksempel finner i olivenolje.

Tidligere spiste vi nordmenn mye mettet og animalsk fett. De siste årene har mange fulgt ekspertenes råd og gått over til mer  flerumettet fett. Så mange har endret kostholdet at verdensproduksjonen av vegetariske oljer er blitt fordoblet i løpet av de siste 20 årene.

Nå setter ekspertene spørsmålstegn ved dette rådet Fett mindre farlig enn antatt .

Her er de viktigste gruppene fettstoffer.

Animalsk fett


Fett fra dyr, som kjøtt og meieriprodukter inneholder animalsk fett, Det er for en stor del mettet fett, og det er blitt sett på som mindre nyttig enn flerumettet fett. 

Vegetabilisk fett

Fettet i planter som oliven, raps, avokado er hovedsaklig flerumettet eller umettet og er blitt regnet som bedre for kroppen enn det mettede. 

Herdet fett

Fett som er endret gjennom industrielle prosesser. Dette skjer gjerne ved at det umettede fettstoffenes dobbelbindninger endres til enkeltbindninger. Herdning brukes at næringsmiddelindustrien for å gi fettet en fastere konsistens.