Verdens eldste kunstige tær hjalp egypterne med å gå

Nå er det bevist at verdens eldste protese hjalp de gamle egypterne med å gå, og ikke bare var til pynt for forfengelige egyptere som manglet stortåa.

Protesetå

Britiske forskere har funnet bevis for at verdens eldste kunstige tær hadde praktiske formål.

Foto: Egyptian Museum

Forskere har en stund trodd at oldtidens egyptere brukte to svært gamle falske tær til å gå bedre. At de faktisk ble brukt som dette, og ikke bare som pynt, har de imidlertid ikke hatt bevis for før nå.

For å teste ut om oldtidens egypterne faktisk brukte tærne som proteser, lagde forskere fra University of Manchester to kopier av tærne. To frivillige personer som begge manglet sin høyre stortå, testet tåprotesene sammen med kopier av sandaler i gammelegyptisk stil.

Forskernes konklusjon er at protesene ble skapt som tåproteser, til å fungere sammen med sandaler brukt i oldtidens Egypt. Ikke bare syntes testpersonene at det å gå i sandalene uten protesene var svært ukomfortabelt, protesene fungerte faktisk bedre sammen med sandalene enn når personene gikk barføtt.

– Mange eksperter har undersøkt disse objektene, og har kommet fram til at det er de eldste protesene som har eksistert til praktisk utnyttelse, sier Jacky Finch fra University of Manchester i en pressemelding.

Finch har ledet studien, som forskningstidsskriftet Journal of Prosthetics and Orthotics har rapportert om.

Verdens eldste protese blir testet

En av de frivillige tester en av tåprotesene.

Foto: University of Manchester

– For en egypter som manglet stortåa, ville det vært svært vanskelig å gå normalt i tradisjonelle sandaler. De kunne såklart ha gått barføtt eller brukt en slags sokk eller støvel over den falske tåa, men forskningen vår antyder at de falske tærne gjorde gåing i sandaler mer komfortabelt, sier Finch til BBC.

Verdens eldste proteser

Den ene tåa er i tre deler, lagd av tre og lær, og befinner seg i dag i det egyptiske museet i Kairo. Den ble funnet festet til mumien Tabaketenmut. Ifølge Discovery News var hun en prestedatter som kanskje hadde mistet stortåa si av koldbrann forårsaket av diabetes. Denne tåprotesen dateres til å være fra mellom år 950 til 710 f. Kr.

Tå nummer to kalles Greville Chester-tåa, og ble funnet for British Museum i London av Greville Chester i 1881. Den er lagd av en slags pappmasjé - lin insatt med dyrelim dekket med farget gips, og dateres til å være fra år 600 før Kristus.

Tærnes alder gjør dem til verdens eldste kjente proteser, en tittel Capula-beinet fra Romerriket hadde før dem.

Greville Chester-tåa

Greville Chester-tåa. Den har en gang i tida vært utsmykket med en kunstig tånegl.

Foto: University of Manchester

– Kompleks og utfordrende prosess

Begge de falske tærne viser store tegn til slitasje. Enda viktigere, de har hull til snorer, som enten gjør at tærne kan festes til foten eller bindes fast til en sokk eller sandal.

– Det er mange eksempler på at de gamle egypterne lagde falske kroppsdeler for begravelse. Både tærnes design og slitasje tilsier imidlertid at de ble brukt til å hjelpe folk med å gå, sier Finch.

Hun sier at å prøve å bevise dette på flere måter har vært en kompleks og utfordrende prosess.

Testene ble utført på The Gait Laboratory ved Salford University's Centre for Rehabilitation and Human Performance Research.