NRK Meny
Normal

Fra hygge og nytte til pest og plage

Det å ”få prostata” er en skjebne som rammer det fleste menn før eller senere. Den lille kjertelen begynner å vokse når mannen er midt i 20-årene. Når han har passert 50 er som regel ikke trykket helt som før.

Eldre mann slår lens
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Verdt å vite Spesial: Prostata, fra hygge og nytte til pest og plage

Prostatamodell
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Urologene Rolf Høgetveit Hagen og Stefan Buntrock (bildet) var sentrale personer under den internasjonale urologiuken som ble arrangert på Rikshospitalet i september. De hadde blant annet ansvaret for de publikumsrettede arrangementene. Noe som innbefattet en varebilstor modell av denne kejrtelen som er svært viktig for mannens sekseualliv.

Normal og kraftig forstørret prostata
Foto: Ivar Grydeland / NRK

I 20-årsalderen er prostatakjertelen så stor som en lime-frukt. Stefan Buntrock har operert eldre menn der der den har vokst seg stor som en appelsin.

Prostatamodell innvendig
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Urinrøret (det hvite i underkant av bildet) passerer tvers gjennom prostatakjertelen.

Stefan Buntrock
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Kjertelen er fra starten av fylt av mykt vev. Vev som etter hvert som kjertelelen vokser kan fortette seg og enkelte steder klemme av urinrøret (der Stefan Buntrock peker). Dette er til en viss grad normale aldresforrandringer og må ikke forveklses med prostatakreft ...

Stefan Buntrock
Foto: Ivar Grydeland / NRK

...som Buntrock her har satt fingeren på. Prostatakreft er nå vår mest vanlige kreftform. Den trenger ikke nødvendigvis være agressiv og mange unngår operasjon.

Urolog Rolf Høgetveit Hagen
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Her viser urolog Rolf Høgetveit Hagen hvordan en prostatekreft kan se ut (kjennes ut) fra endetarmsiden.