NRK Meny
Normal

Gratis organisering av din datahverdag

En rekke selskaper sloss nå nærmest om å få lov til å få organisere og oppbevare dine personlige data og dokumenter. Og jobben gjør de gratis. 

Datamaskin
Foto: Scanpix / SCANPIX

Stadig flere nettsider tilbyr programvare for å ta vare på og redigere dine private dokumenter og data. Fordelene med slike nettsider er mange. Du har tilgang på dokumentene dine fra en hvilken som helst datamaskin med nettilgang. Og hver gang du går inn på nettsiden, får du den nyeste versjonen av programvaren opp automatisk. Det blir også tatt sikkerhetskopier på dokumentene uten at du trenger å be om det.

SE: Tilbyr dokumentlagring på nett

 

Ikke bare jubel

 

I tillegg kan du lett dele dokumentene dine med andre, og flere tilbyr muligheter for å samarbeide med andre på det samme dokumentet.

Det beste er egentlig at det hele er gratis.

Men det er selvsagt ikke bare fordeler. For det første kan funksjonaliteten enda ikke måle seg med programmene du kjøper og installerer på datamaskinen.

Den andre motforestillingen er mest prinsippiell: Stoler du på at et firma du bare har et forhold til via en nettside tar godt vare på dine private dokumenter? 

SE: Skepsis og ros til gratis programpakker

Datatilsynet er en av mange som er skeptisk.

LES: Advarer mot rettsløshet på nettet

 

Gratistilbud på nett

 

Det ledende firmaet på dette området er Google. De tilbyr en svært mangfoldig  programpakke , med blant annet  e-post , kalender tekstbehandling og regneark .

 

Googles erkerival  Yahoo har ikke like stort tilbud, men har det mest populære nettstedet for å ta vare på og dele bilder, nemlig  flickr . Denne  artikkelen fra helt tilbake i 2001 er forresten morsom lesning, og viser at Yahoo tidlig tenkte på dette som et satsningsområde.

 

Hovedkonkurrenten til Google på kontorprogramvare er  Zoho , som det kan være en ide å bruke for dem som ikke vil gjøre seg helt avhengig av giganten Google.

 

kiko calendar  er populær og nyttig.

Basecamp  er et prosjektplanleggingsverktøy på nett, som krever betaling.

Protopage  er et "skrivebord" på nett, der man kan legge opp notater, lese nyheter, skrive gjøremålslister, m.m.

Webnote  gir deg mulighet til å skrive post-it-notater fra en hvilken som helst PC.

Microsoft er enda monopolist når det gjelder kontorprogramvare, med deres Microsoft Office-pakke, som blant annet inneholder Word og Excel. Det er tydelig at de har innsett at konkurransen fra nettbaserte tjenester er høyst reell. De jobber med en tjeneste de har kalt  Microsoft Office Live . Den er foreløpig bare lansert for utvalgte brukertestere, og ikke i Norge. Vi venter spent på hva de kan tilby!

 

"Hele" datamaskinen på nett

 

Et naturlig steg videre er å gjøre hele datamaskinen tilgjengelig på nett. Såkalte web-operativsystem er allerede på plass. Det betyr at du logger deg på en nettside, og får tilgang til noe som ligner på et vanlig operativsystem som Windows Vista og Mac OS X. Du har altså en "datamaskin" på nettet, med gratis lagringsplass, som du har tilgang til fra hvilken som helst annen datamaskin. Prøv selv, og finn ut:

YouOS

Desktop on demand

EyeOS

G.ho.st

Glide

Goowy

 

Har du tips om flere spennede programvaretilbud? Send e-post til Eivind Grimsby Haarr