NRK Meny
Normal

Nasa presenterte bemannet Mars-rakett

Nasa avslørte i dag detaljene rundt romraketten som på sikt skal sende mennesker til Mars.

Nasas Mars-rakett

Dette er en grafisk framstilling av en tenkt utskytingsrampe for rakettene som skal frakte mennesket til Mars.

Foto: Nasa

Nasas Mars-rakett

Nasas nye rakett får plass til seks besetningsmedlememr og skal på sikt kunne frakte mennesker til Mars.

Foto: Nasa

I sommer landet den amerikanske romfergen «Atlantis» på jorda for siste gang og dermed var det amerikanske romfergeprogrammet pensjonert . Men Nasa er allerede godt i gang med å planlegge hvordan fremtidens bemannede romfarttøy skal se ut.

Rakettsystemet som ble lagt fram på en pressekonferanse i dag blir det kraftigste siden Saturn V-rakettene som ble brukt for å sende mennesker til månen. Planen er å bruke det nye farttøyet til bemannede reiser til Mars.

Prøvetur i 2017

Det nye fartøyet har en kapsel som kan romme seksbesetningsmedlemmer. I første omgang får raketten en lastekapasitet på mellom 77 og 110 tonn, men dette skal utvides på sikt.

Nasa planlegger den første ubemannede prøveoppskytingen om seks år, og i 2021 regner man med å sende den første bemannede romferden til en asteroide.

Video Denne raketten skal frakte mennesker til Mars

NETT-TV: Denne raketten skal frakte mennesker til Mars.

Først i 2030 ser man for seg at mennesker for første gang kan ta et stort skritt for menneskeheten på Mars' golde overflate.

Skaper arbeidsplasser

Det nye romfartsprogrammet vil etter planen koste 35 milliarder dollar over en tiårsperiode. I perioden 2020 til 2030 et det planlagt minst en rakettoppskyting i året.

– Dette systemet kommer til å skape godt betalte amerikanske arbeidsplasser, og sikre et fortsatt amerikansk lederskap i verdensrommet, sier Nasa-sjef Charles Bolden til AP.

For å finansiere Mars-ekspedisjonene skal Nasa leie plass hos private romselskaper for å frakte mannskap til og fra Den internasjonale romstasjonen (ISS).