Normal

Plugg PC-en i havet

Snart kan du gjøre som hvaler og delfiner;  kommunisere over lange avstander ved hjelp av lavfrekvent lyder gjennom havet.

Mamma-delfin, pappa-delfin og baby-delfin
Foto: GLEB GARANICH / REUTERS

Om forskerne får det som de vil, kan vi i framtida sette antenna til det trådløse bredbåndet i strandkanten eller på undersiden av båten.

Amerikanske forskere jobber nemlig med å få opp hastigheten på trådløst internett til havs. Allerede i dag er det mulig å sende nettrafikk gjennom havet. Men det går tregt. Typisk hastighet er bare noen kilobit per sekund. Årsaken til det er at lydbølgene ikke kan inneholde like mye informasjon som de langt mer høyfrekvente radiobølgene som vi bruker i trådløse nett (WiFi) gjennom luften.

Men nå jobber forskerne ved  University of Missouri-Rolla med et system som kan sende flere signaler samtidig ved hjelp av flere antenner (såkalt MIMO).

Målet er å oppnå hastigheter gjennom havet som ligger opp mot vanlig trådløst bredbånd.

- Teorien viser at det er mulig, men vi prøver fortsatt å finne ut hvordan vi skal separer signalene i mottakeren, sier Dr. Rosa Zheng i en Pressemelding fra University of Missouri-Rolla .

Hun ser for seg at teknologien vil være til stor hjelp for eksempel for forskere som jobber med miljøovervåkning av havet. 

Dersom de kan bruke lavfrekvente lydbølger og sende informasjon gjennom havet, kan dataene bli overført over avstander på mange mil, i motsetning til WiFi-ens få kilometer. 

Forskningsprosjektet går over tre år og blir støttet av Office of Naval Research .