Hopp til innhold

Piratene vil omgå «internettdøden»

Nytt amerikansk lovforslag som skal hindre all spredning av rettighetsbeskyttet materiale kan bety kroken på døra for en rekke nettgiganter. Nå har piratene selv laget et program som kan omgå den planlagte blokkeringen.

Nettpirat

SOPA, eller Stop Online Piracy Act, er en lov foreslått av den amerikanske opphavsrettsindustrien, og som for tida angripes fra mange hold på internett.

Foto: BERTRAND BECHARD / MAXPPP

I USA går debatten høyt om det nye lovforslaget «Stop Online Piracy Act» (SOPA).

Bak SOPA står den republikanske kongressmannen Lamar Smith fra Texas, med bred støtte fra medieselskaper som Warner, Sony, Viacom og Disney.

Blir forslaget vedtatt, vil det innebære vide fullmakter både for private og myndigheter til å blokkere nettsteder de mener bryter opphavsretten, skriver IT-avisen.

Kan kneble nettet

Dette kan bety slutten for nettgiganter som Facebook, Youtube og Twitter, der hvem som helst kan lenke til og laste opp ulisensiert og opphavsrettbeskyttet materiale.

SOPA gir nemlig rettighetshaverne rett til å kreve at disse sidene blir blokkert av internettleverandørene, noe som i praksis vil bety slutten for en lang rekke av de viktigste aktørene på internett i dag.

– Det kan sammenlignes med å stenge en hel bokhandel eller aviskiosk fordi de på ett eller annet tidspunkt har solgt materiale de ikke hadde opphavsrett til. Det ville man jo aldri funnet på, sier advokat Jon Wessel-Aas til E24.

Anti-SOPA

Men, som så ofte før, ligger private nettutviklere og pirater et lite hakk foran i utviklingen. De voldsomme reaksjonene har inspirert SOPA-motstanderne til å finne kreative løsninger for å omgå den plalagte blokkeringen.

En nytt anti-SOPA-tilleggsprogram for nettleseren Firefox er allerede å få tak i, melder Torrentfreak.com, en blogg som fungerer som nyhetsportal for alt som har med fildeling å gjøre.

Programmet har fått navnet "DeSopa", og etter intallasjonen er alt du trenger å gjøre å trykke på en knapp. Da vil man kort fortalt kunne gå via utenlandske servere for å styre unna de amerikanske blokkeringene.

– Et stort tap

– Jeg har på følelsen at folk flest ikke er klar over de alvorlige følgene denne loven vil kunne få, sier «DeSopa»s utvikler «T Rizk» til nettstedet.

– Kongressen ser ut til å gi etter for det enorme presset bransjen legger på dem, noe som vil føre til store tap for det internettet jeg og så mange andre lever og ånder for, sier han.

Han mener blokkeringene likevel ikke kommer til å fungere rent teknisk, noe han vil demonstrere med "DeSopa". Den lange behandlingstiden i kongressen taler heller ikke for at effektiviteten vil øke innen forslaget trer i kraft, ifølge Torrentfreak.

– Vil skade USAs troverdighet

Reaksjonene i USA har vært enorme. Teknologindustrien frykter at konsekvensen blir sensur og forfølgelse av alt som kan minne om mistenkelige nettsteder, og Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales har truet med å legge ut blanke sider i protest mot en nye «anti-pirat»-loven.

Sist uke undertegnet 83 nettveteraner, som på hver sin måte har vært med å utvikle internett slik det er i dag, et åpent brev til kongressen.

Der uttrykker de stor bekymring for det de mener vil være «internetts undergang», skriver Computerworld.

– Dersom det blir vedtatt, vil lovforslaget skape et miljø med enorm frykt og usikkerhet rundt teknologisk innovasjon, og det vil i alvorlig grad skade USAs troverdighet i rollen som forvalter av internetts nøkkelinfrastruktur, heter det i brevet.

Internettpionerene bønnfaller kongressen om å skrinlegge lovforslaget.

– Slik lovgivning vil avle sensurering, som på den ene siden kan omgås av folk som målrettet går inn for det, mens den på den andre siden legger begrensninger på uskyldige parters rett og mulighet til å kommunisere og uttrykke seg selv på nett.

Risikerer fengsel

Selv om SOPA er en amerikansk lov, vil ikke bare amerikanske nettbrukere rammes. De som innehar rettighetene vil ha mulighet til å gå til søksmål hver gang noen laster opp en video på Youtube, og når denne spres videre via for eksempel Facebook.

Det vil bli sett på som rent tyveri å streame rettighetsbeskyttet materiale på nettet, noe som i verste fall vil kunne gi fem års fengsel i USA.

Dersom eierne ikke møter opp for å forklare seg i amerikansk rett, blir trafikken til siden blokkert, skriver E24.

Debatten om SOPA er planlagt å forsette i kongressen etter vinterpausen.