Pendel lager fysikk-kunst

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sjekk ut dette fascinerende pendel-eksperimentet.

Fysikk-eksperimenter er kanskje ikke det folk flest forbinder med estetikk, men pendeltrikset fra NatSciDemos er nesten hypnotisk fascinerende.

De 15 uavhengige pendelene utfører noe som kan minne om en nøye koreografert dans, mens det i virkeligheten er enkle fysiske lover som sørger for underholdninga.

Sånn funker det:

Den lengste pendelen svinger 51 ganger i løpet av de 60 sekundene "dansesyklusen" varer. De resterende 14 pendlene er justert sånn at hver og en rekker en svingning mer enn den foregående i løpet av samme periode.

Den korteste pendelen får dermed tid til 65 svigninger i løpet av et minutt.

Se flere videoer fra NatSciDemos her

Når alle pendlene blir satt i gang på samme tid, blir de fort usynkroniserte. Etter nøyaktig 60 sekunder vil alle likevel være tilbake på linje.

Grunnen til dette er at hver pendel på dette tidspunktet har gjennomført ulike antall hele svigninger, og befinner seg i samme fase av svigningene - samtidig.

Harvard University, som er ansvarlig for NatSciDemos, skriver på nettsidene sine at de ikke er sikre på hvor tegningene til pendelapparatet kommer fra i utgangspunktet.

Andre morsomme NatSciDemos-videoer:

Her er metronomene innstilt på 176 bpm uten å være synkroniserte. Med en gang brettet blir plassert på et bevegelig underlag begynner metronomen å påvirke hverandre, sånn at de etter hvert kommer i synk.

Her ser vi hva som skjer når en bordtennisball treffer en vannballong i 25 m/s - i supersakte film.