NRK Meny
Normal

Rettssaken som kan gi salgsforbud for én av disse

Samsung og Apple har saksøkt hverandre flere ganger i en rekke land, og i dag møtes de to mobilgigantene i en av deres viktigste rettssaker til nå.

Samsung Galaxy og Iphone

Apple og Samsung står for mer enn halvparten av smarttelefon-salget på verdensbasis. I dag barker mobilfirmaene sammen i en av sine viktigste rettssaker, som handler om patenter. Til venstre ser du Samsungs Eletronics' Galaxy S-telefon, og til høyre er Iphone 4.

Foto: NTB Scanpix / Ap

Apple krever et par milliarder i erstatning fra Samsung, for patenter til teknologi i smarttelefoner og nettbrett som Iphone og Ipad.

Apple hevder at Samsung har kopiert Apples teknologi, brukergrensesnitt og innovative stil i flere av smarttelefonene sine.

Rettssaken finner sted i San Jose i California, og er ifølge BBC en av de største av sin type.

Hvis juryen finner en eller begge av partene skyldige, kan resultatet bli salgsforbud og at én part må gi den andre flere milliarder dollar.

Det er forventet at vitneutsagn og dokumenter framlagt av partene skal hjelpe til med å kaste nytt lys over firmaenes tidligere avgjørelser, og avtaler de har gjort med andre firmaer.

Prøvde å inngå forlik

De to selskapene gjorde et siste forsøk på å inngå forlik for cirka to uker siden, men det bar ikke frukter. Apple-sjef Tim Cook, Choi Gee-sung, viseformann i Samsung, og Shin Jong-Kyun, Samsungs mobilsjef, hadde ifølge Reuters flere møter i San Fransisco for å prøve å bli enige.

Flere anonyme kilder sa da til Reuters at partene ikke ble enige om hvordan patentene saken omhandler skulle verdivurderes. Hverken Samsung eller Apple skal ha kommet med noen offisielle uttalelser om dette.

Fordi ikke mobilgigant-sjefene ble enige under møtene, leverte Apple inn et rettsdokument 24. juli hvor de skrev at de mente de hadde krav på 2, 525 milliarder dollar i erstatning fra Samsung. Det krever Apple fordi selskapet påstår at Samsung har valgt å konkurrere ved å kopiere Apple.

Søksmål for over ett år siden

Apple krever over 31 dollar av Samsung per solgte enhet. Da regner de med 24 dollar for Apples mønsterbeskyttelse. I denne summen regner Apple også med 3, 10 dollar for et patent knyttet til scrolling, 2, 02 dollar for et patent som dekker "tap to zoom" og 2, 02 dollar for et patent som forteller brukerne at de har nådd bunnen av skjermen ved at skjermen spretter litt opp igjen.

Samsung på sin side mener at Apple må betale for å bruke patentert Samsung-teknologi. Mobilfirmaet mener denne teknologien har gjort det mulig for Apple å bli en suksessfull deltakter i mobiltelefon-industrien.

I rettsdokumentet skriver Apple at eventuelle krav Samsung har knyttet til patentene sine som de har "erklært essensielle", er begrenset til 0, 5 - 1 cent per enhet for hvert av patentene som krenkes.

Apple saksøkte Samsung om dette i april i fjor. Den gang svarte Samsung med motsøksmål en måned senere, med anklager om patentkrenkelser.