NRK Meny
Normal

Papegøyens dansetrinn forbløffer

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De imponerende dansetrinnene til kakaduen Snowball tvinger forskere til å revurdere synspunktene sine på fuglers rytmesans.

Papegøyen Snowball

Snowball imponerer både folk flest og forskere med sine dansetrinn.

Foto: capture screen

Tretten år gamle Snowball har en rockefot som imponerer og forbløffer. Han danser nemlig til pop og rock med en glitrende forståelse for rytme og tempo.

Kakaduen løfter benene, beveger seg fra side til side og holder takten med føttene.

Han bruker også kroppen og hodet når han digger musikken til blant andre Backstreet Boys, Queen og Lady Gaga.

Superstjerne på internett

Timingen på bevegelsene er så å si feilfri, det er derfor grunn til å tro at han vil utkonkurrere flere av oss på dansegulvet.

Dansetrinnene har gjort at Snowball lenge har vært en superstjerne på internett. Flere millioner har sett videoene på nettstedet You Tube hvor han slår seg løs med rockefoten.

Men papegøyen har også blitt et fenomen i vitenskaplige kretser, for han er det første ikke-menneskelige dyret som danser i en synkronisert takt, skriver The Daily Mail.

Forsker ble lamslått

– Jeg ble lamslått av dansingen hans. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Dr. Aniruddh Patel ved The Neurosciences Institute i San Diego til avisen.

For selv om mange dyr gir respons til musikk, er det hittil kun bevist at mennesker kan holde en rytme, og slik sett har evnen til å danse.

Derfor har Dr. Patel og hans kolleger undersøkt rytmesansen til Snowball for å finne ut hvor god han egentlig er.

Gikk vitenskapelig til verks

De har brukt et vitenskapelig målesystem for synkronisering, og funnet at rytmen i musikken og dansingen er knyttet til hverandre.

– Vi har vist at Snowball tilpasser tempoet sitt til endringer i musikkens rytme. Bevegelsene hans forblir synkronisert selv om musikken blir saktere eller raskere, sier Dr. Patel.

Forskerne har ikke bare sett på danseferdighetene til Snowball, men også undersøkt rytmen til mer enn tusen andre dyr som danser i videoer på You Tube.

Videoer hvor forskerne har mistenkt at musikken er lagt på i ettertid, eller at dyrene har etterlignet bevegelser utenfor bildet, er ikke tatt med i undersøkelsen.

Fant bevis for rytmesans

Forskerne har studert dansingen ramme for ramme, og sammenliknet tempoet i musikken med bevegelsene til dyrene.

Dr. Patel og kollegene fant på denne måten bevis for at 14 ulike papegøyearter og en elefantart har evnen til å holde rytmen.

Men sjimpanser, hunder og katter har derimot ikke rytmesans.

– Vi har lenge trodd det kun var mennesker som hadde rytmesans. Men det finnes ingen slående bevis for at verken sjimpanser, eller kjæledyr som katter og hunder, kan kontrollere bevegelsene sine etter en rytme, sier Dr. Adena Schachner til The Daily Mail.

Forskerne har også studert Snowball i et laboratorium. De tror papegøyenes rytmesans henger sammen med deres evne til å etterligne sang.

– Det er sannsynlig at det er de samme mekanismene som er i sving, sier Dr. Schachner.

Dette betyr ifølge forskerne at også andre dyr som kan imitere lyd, slik som seler, delfiner og elefanter, kan ha evnen til å danse.