NRK Meny
Normal

Anbefaler p-piller mot eggstokkreft

P-piller minsker en kvinnes sjanse for å få eggstokkreft så mye at forskere nå mener prevensjonsmiddelet bør brukes som forebygging. 

p-piller
Foto: ScanStockPhoto

Eggstokkreft er den mest vanlige formen for kreft hos vestlige kvinner. Nå tror forskere p-pillen kan være redningen.

Beskytter i 30 år

Britiske forskere har oppdaget at kvinner som går på p-piller i 15 år halverer sjansen for å få kreft i eggstokkene. Det viste seg at kvinnene også har lav risiko for å få denne typen kreft i opp til 30 år etter at de har sluttet på pillen. Det skriver  The Lancet .

- P-pillen beskytter altså ikke bare mot graviditet, men også mot kreft i det lange løp, sier studieleder for the Cancer Research UK Epidemiology Unit ved Oxford University, Valerie Beral, til nettstedet physorg.com .

Øker risikoen for brystkreft

Eggstokkreft er den mest vanlige kreftformene blant vestlige kvinner. Eldre kvinner har størst sjanse for å få kreft i eggstokkene og overlevelsesprosenten er lav.

Samtidig som p-pillen beskytter mot eggstokkreft, kan de øke sjansen for brystkreft og livmorhalskreft. Men denne risikoen forsvinner når kvinnen slutter på p-pillene. Forskerne har også funnet ut at prevensjonspillen beskytter mot kreft i selve livmora.

- Vi vet ikke hvorfor p-pillene beskytter mot enkelte typer kreft og øker risikoen for andre, men vi tror det har noe med hormonene i pillen å gjøre, sier Dr. Debbie Saslow som er direktør for bryst- og gynekologisk kreftsenteret ved the American Cancer Society.

Hun tror hormoner som østrogen kan påvirke ukontrollert cellevekst i noen deler av kroppen og hemme dette i andre deler av kroppen.

Viktigere å beskytte

Siden eggstokkreft ofte oppdages sent, har de som rammes dårlige prognoser. Derfor mener flere leger at p-pillens beskyttende effekt er viktigere enn de få tilfellene der pillene har gitt kvinner kreft. Men har du disse krefttypene i familien, frarådes du å bruke dette prevensjonsmiddelet.

- P-piller er den første medisinen vi kan bevise at har en beskyttende effekt mot eggstokkreft, sier Beral.

Legene er forsatt skeptiske til de andre bivirkningene pillene gir som migrene, høyt blodtrykk og økende risiko for blodpropp, .

Tilgjengelig i butikk?

I 2002 hadde 120 millioner kvinner eggstokkreft på verdensbasis. To tredjedeler av kvinnene kom fra utviklingsland. Eksperter strides nå om p-piller skal bli lettere tilgjengelig, og kanskje mulig å få tak i butikk. De mener p-piller bør bli lettere tilgjengelige, skal man få bukt med denne krefttypen.

LES:  Hele artikkelen på nettstedet physorg.com