Se vannstrålen folde seg ut

Sannsynligvis har du opplevd det samme. Du skrur på vannet i oppvaskkummen og det spruter utover så alt blir vått. Vannstrålen traff ei skei.

Øyeblikket er en serie korte vitenskapsinnslag som viser deg verden slik den egentlig er.

Øyeblikket: Vannstrålen. Se hvor vakkert det kan være å vaske opp.

Det er utrolig irriterende å bli våt, men tar du deg tid til å studere hva som skjer oppdager du hvor vakkert det kan være.

Når vannet treffer skeia i videoen, kastes vannet opp og ut. Det formes til et flak som ligner en paraply. Alt skjer fordi vannet flyter på en spesiell måte.

Orden eller kaos

– Sånn røft sagt kan vi si at vannet flyter på to måter. Enten laminært eller turbulent, forklarer fysiker Bjørn H. Samset.

Når vannet flyter laminært har det jevn fart, er gjennomsiktig og uten bobler slik vi ser i videoen. Skrur vi opp trykket på vannet vil det flyte turbulent, altså mer kaotisk. Vi får bobler i vannet og det spruter utover til alle kanter uten at det formes til et flak.

Foldes ut

Når vannet treffer skeia med jevn fart bøyes det utover, fortsatt jevnt, og renner pent ut til kanten av skjeen - og over kanten. Da har vannet ganske lik hastighet utover og flyter som et tynt flak.

Flere krefter slår til

Etterhvert virker flere krefter inn. Overflatespenningen til vannet er sterk og vil alltid prøve å holde vannet mest mulig samlet. Når farten minker ut mot kanten blir det derfor til små dråper. De faller ned i oppvaskkummen, med hjelp fra tyngdekrafen.

Les: Slik lager vi Øyeblikket

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)