Hopp til innhold

Derfor er en dråpe nok

Når det blir rent av en dråpe såpe er det ikke magi. Det er ren kjemi i høy hastighet.

Øyeblikket er en serie korte vitenskapsinnslag som viser deg verden slik den egentlig er.

Øyeblikket: Oppvasken. Se hvordan en dråpe såpe kan endre det meste.

I det en dråpe oppvaskmiddel treffer ei skitten stekepanne skjer det mye. I sakte film viser vi deg hvordan alt endrer seg i forholdet mellom fettet og vannet.

Avskyr hverandre

Når panna er skitten ligger oljen som en stabil hinne over vannet. Oljen og vannet blander seg ikke med hverandre. Årsaken finner vi i molekylstrukturene.

Skitten stekepanne

Oljen ligger som ei stabil hinne over vannet.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

– Det er fordi oljen er vannhatende eller hydrofob. Det gjør at oljemolekylene ikke vil ha kontakt med vannmolekylene, forklarer kjemiker Birgitte Hjelmeland McDonagh ved NTNU.

Vannmolekyler

Vannmolekylene har svært sterke hydrogenbindinger.

Foto: CC BY-SA 3.0 Qwerter

Vannet vil heller ikke blande seg med oljen. Vannmolekylene vil helst være med andre vannmolekyl.

Det er fordi vannmolekylene har sterke hydrogenbindinger til hverandre. Det er kun andre stoffer med hydrogenbindinger som kan løse opp disse bindingene. Det har ikke oljen.

Derfor unngår oljen og vannet hverandre.

Sterk overflate

I tillegg er vanninna en jevn og sterk overflate på grunn av de sterke hydrogenbindingene. Ser du på ei skål med vann fra sida vil du se at den buer seg litt. Det er overflatespenninga som holder vannet sammen og vekk fra lufta rundt. Det er det som gjør at innsekter kan gå på vannet.

Les: Slik lager vi Øyeblikket

Vannet brytes opp

Når en dråpe såpe treffer vann- og oljesølet i stekepanna endrer det seg. Såpemolekylene bryter opp den sterke vannhinna. Raskt.

– Såpemolekylene sprer seg utover i en vanvittig hastighet, forteller Birgitte. På et blunk dekker oppvaskmiddelet hele vannoverflata. Samtidig drar den med seg oljen ned i vannet med såpa som bindeledd.

Liker begge deler

Sodium stearate, the major component of soap

Såpemolekylene er amfifile. Hodet binder seg lett til vannet og halen binder seg lett til oljen.

Foto: Colourbox

Såpa liker begge deler, både vann og olje. Såpemolekylet har en vannhatende hale som lett binder seg til olje, og et vannelskende hode som binder seg til vannet. På den måten pakker såpa inn oljen så den ikke får direkte kontakt med vannet.

Såpa blir bindeleddet mellom de som avskydde hverandre.

Bland og skyll

Men stekepanna er fortsatt ikke ren. Når du bruker oppvaskkosten blander du skitt, fett og vann til en jevn blanding. Og den kan du lett skylle ut med vann.

Om det blir helt rent med en dråpe såpe må du selv vurdere, men at det skjer mye med en dråpe er helt sikkert.