NRK Meny
Normal

– Vi ble enormt overrasket over denne dinosauren

Paleontologer ble slått i bakken av den nylig oppdagede dinosauren. –Vi trodde aldri den så sånn ut, sier overrasket forsker.

Nasutoceratops titusi

Dette er Nasutoceratops titusi, slik en kunstner har forestilt seg det levende dyret.

Foto: Raul Martin / The Royal Society

Fossilene av dinosauren ble funnet i ørkenen i Utah, og den fem meter lange kjempen har blitt kalt Nasutoceratops titusi.

Oversatt fra latin betyr det «Stor-neset horn-fjes», og forskerene forklarer at dinosauren tok dem litt på senga. Her kan du lese hele forskningsrapporten deres.

Kjempehorn

– Vi ble enormt overrasket over denne dinosauren, sier paleontolog Mark Loewen ved universitetet i Utah.

Fossilene ble gravd opp av i 2006, i Grand Staircase-Escalante-området i staten Utah i USA, men det har tatt paleontologene flere år å studere fossilene til de var sikre på hva slags dinosaur det egentlig var snakk om, i følge BBC.

– Hornene til denne dinosauren er de største blant noen av artsfellene i Nasutoceratops dinosaurfamilie, sier Mark Loewen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dinosaur Discovery

Paleontologen Alan Titus står ved siden av bein fra Nasutoceratops titusi. Dinosauren er også oppkalt etter han, derav titusi.

Foto: Rick Bowmer / Ap

Fossilene ble funnet i steinlag som var 75 millioner år gamle. Dette betyr at dinosauren levde i den sene kritt-tiden, som var en svært fruktbar periode - hvis du var dinosaur.

Mange typer dinosaur dukket opp i denne perioden, i tillegg til flere fuglearter og haier slik vi kjenner dem i dag.

Hvis du synes dinosauren ser kjent ut, er det fordi den er i slekt med en berømt artsfrende, Triceratops.

– I tilegg til hornene, har Nasutoceratops den største nesa også, sier Loewen.

Dinosauren veide rundt 2,5 tonn, og ville vært et skremmende syn hvis du hadde møtt den på skogstur. Men, som Triceratops var også Nasutoceratops en planteeter. De imponerende hornene ble sannsynligvis brukt til å tiltrekke seg partnere, og ikke i kamper med andre dinosaurer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dinosaur Discovery

Hodeskallen til «Stor-neset horn-fjes».

Foto: Rick Bowmer / Ap

Et skattkammer

Området i Nord-Amerika hvor dinosauren ble funnet er spesielt kjent for alle artene som levde der. Det som nå er ørken, var del av kontinentet Laramidia i den sene kritt-tiden. Kontinentet må ha vært spesielt fruktbart, siden det er funnet mange, store fossiler i nærheten av hverandre, som levde i samme tidsperiode.

–Alle disse dyrene veide opp mot tre tonn, og de må ha levd i et miljø hvor de hadde nok mat, samtidig som de konkurrerte om den samme maten, sier Loewen.