Hopp til innhold

Reddet etter ekstrem nedkjøling og hjertestans

For ett år siden ble Martin Grande Bjørgan fra Namsos funnet med en kroppstemperatur på 17,3 grader og uten puls. Nå er han helt frisk igjen, takket være ny forskning.

Martin Grande Bjørgan
Foto: NRK

I fjor vinter ble Martin Grande Bjørgan (23) funnet livløs på ei brygge i Trondheim. Han var ekstremt nedkjølt, og redningsmannskapene klarte ikke å måle puls på den unge mannen.

- Jeg har blitt fortalt at jeg ble funnet på en strekkmetalltrapp med føttene ut i vannet. De tror jeg har ligget slik i 5 - 6 timer, sier Martin Grande Bjørgan til Schrödingers katt.

Selv husker han ingenting fra ulykken, og han aner ikke hva som skjedde denne natta som var nær ved å koste ham livet.

Ekstremt nedkjølt

Med en kroppstemperatur på 17,3 grader og uten målbar puls ble Martin fraktet til St. Elisabeth, klinikk for hjerte- og lungekirurgi ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Der startet legene den timelange kampen for å redde ham, for tildligere har bare et fåtall personer her i landet overlevd med en så lav kroppstemperatur. I mange tilfeller har legene måttet gi tapt allerede når kroppstemperaturen er nede på 25 grader.

Vekket fra dvale

Guri Greiff
Foto: NRK

Unggutten ble lagt i hjerte- lungemaskin og langsomt varmet opp igjen. Først etter 2,5 timer klarte hjertet hans å slå av seg selv.

- Når man blir så kald som Martin er det så lite aktivitet i cellene at de ikke trenger mye oksygen. Cellene går i dvale på grunn av den raske nedkjølingen, og det er i bunn og grunn det som reddet Martin, sier overlege ved anestesiavdelingen ved St. Elisabeth Guri Greiff.

SE: Reddet etter ekstrem nedkjøling

Eller møt Martin i kveldens utgave av Schrödingers katt klokka 19.30 på NRK1.

 

Forsker på rotter

Paradoksalt nok ville altså Martins sjanser for å overleve uten skader vært drastisk redusert dersom han ikke hadde blitt så nedkjølt.

Han kan også takke en gruppe forskere i Tromsø som er blant verdens fremste innenfor feltet nedkjøling eller hypotermi som det heter på fagspråket. De forsker på rotter for å skaffe kunnskap som kan redde flere som er i samme situasjon som Martin.

- Rotter har samme kroppetemperatur og blodtrykk som oss mennesker, sier Torkjel Tveita som er professor i medisin ved Universitetet i Tromsø.

Nye behandlingsmetoder

Hans team kjøler ned rotter til de har en kroppstemperatur på 15 grader for så å bli varmet opp igjen. Målet er å finne ut mer om den spesielle typen hjertesvikt som oppstår når et levende vesen blir så nedkjølt.

- Vi ser at adrenalin, som ved normal temperatur øker hjertets pumpeevne, virker negativt på pasienter som er nedkjølt, forklarer Tveita.

Rotteforsøkene har også lært forskerne at nedkjølte pasienter har en overdose kalsium i hjertemuskelcellene som de må ha medikamenter for å bli kvitt dersom de skal overleve uten skader.

Nedkjølt forsøksrotte

Rottene blir utsatt for det samme som Martin ble. De blir kjølt ned til 15 grader for så å varmes opp igjen under nøye overvåkning.

Foto: NRK