NRK Meny
Normal

Ousland - polfarer og eventyrer

 

”Hver gang jeg satte opp teltet, måtte jeg overbevise meg selv om at dette var hjemmet mitt. På samme vis måtte sleden, skiene og skistavene også bli en naturlig del av min kropp. Hvis jeg klarte det, ville jeg tåle 3 måneder ensomhet i isødet.”

 

Børge Ousland på vei til Nordpolen
Foto: NRK

Slik oppsummerer Børge Ousland (f. 1962) hvordan han tacklet den mentale påkjenningen ved å være mutters alene i Arktis i månedvis. Men turen fra Sibir til Canada i 2001 er bare en av Ouslands bragder. Han er blant Norges fremste polfarere, og her følger en gjennomgang av de ekspedisjonene han har gjennomført siden 1986.

 

 1988 Grønland

Som en av de første siden Nansen og hans ekspedisjon krysset Grønland i 1888, gjentok Ousland bedriften vel 100 år senere. I 1986 gikk han sammen med dykkerkollegene Agnar Berg og Jan Morten Ertsaas på ski over øya. På 37 dager gikk de fra Agmassalik på østkysten til Umanak på vestkysten, en distanse på 800 km i luftlinje.

1990 Nordpolen

Neste ekspedisjon foregikk sammen med Erling Kagge og Geir Randby. De satte seg fore å gå fra Ellesmere Island i Canada til Nordpolen, uten å motta forsyninger underveis. I luftlinje er dette en strekning på 800 km. Ingen hadde tidligere gjort en slik tur. Etter en periode måtte Randby hentes ut på grunn av en skade, derfor var det Kagge og Ousland som gjennomførte turen. De brukte 58 dager (8.mars – 4.mai 1990)

1993 Frans Josef Land

I 1993 forsøkte Ousland sammen med Agnar Berg å gå på ski over drivisen fra Frans Josef Land til Svalbard. Ekspedisjonen måtte avbrytes på grunn av for mye åpent vann.

1994 Nordpolen

Så startet eventyret for alvor. I 1994 gikk Ousland alene til Nordpolen uten etterforsyning. Utgangspunktet var Kapp Arktichesky i Sibir 2.mars og han nådde Nordpolen 52 dager senere, 22.april. Denne bragden plasserte Ousland virkelig på listen over de store polfarere, og han ble gjenstand for en voldsom oppmerksomhet av verdenspressen.

1995 Sydpolen

Neste store mål var å krysse Antarktis fra kyst til kyst, via Sydpolen. Ousland kom inn til polpunktet, men måtte gi seg der pga frostskade. Han ble likevel med dette den eneste som hadde gått alene til begge polene uten etterforsyninger.

1996-97 Sydpolen

I 1996-97 gjorde han et nytt forsøk, og denne gangen lyktes han. Han startet 15.november 1996 på Berkner Island i Weddelhavet og kom fram i McMurdo ved Rosshavet alene og uten etterforsyninger 17.januar 1997. Da hadde han vært underveis i 64 dager og tilbakelagt en distanse på 2845 kilometer. Laveste temperatur underveis var minus 56 Celsius. Ved starten veide pulken 178 kilo. Høydeste punkt lå på ca 3400 meter over havet.

1998

Dette var klatreåret. Først klatret han Cho Oyo i Tibet, verdens 6. høyeste fjell. (8201m). Senere på året klatret han Huano Potosi i Bolivia med Marek Kaminski (6200m).

2001 - Krysset Nordpolen

I 2001 gikk Ousland alene over Arktis, fra Sibir til Canada via polpunktet, en tur han brukte 82 dager på.

Ingen hadde heller klart å gå alene over Arktis, fra Sibir til Canada via polpunktet, før Ousland gjennomførte turen i 2001, på 82 dager.

2003 - Mount Everest

Som de eneste nordmenn, deltok Børge Ousland og Jon Gangdal i en britisk jubileumsekspedisjon som forsøkte å bestige Mount Everest (8848 m). Dette var i forbindelse med 50-årsfeiringen av førstebestigningen i 1953. Ekspedisjonen skulle følge ruta til førstebestigerne Edmund Hillary og Norgay Tenzing fra Nepal, via Khumbu-breen og Sørskaret til toppen. Også Tenzings sønnesønn var med på denne ekspedisjonen. Men Ouslands oksygenflaske går tom vel 100 høydemeter under toppen, og han gjør derfor vendereis.

2003 - Patagonia traversen

I 2003 krysset Ousland og fjellklatreren Thomas Ulrich den sydlige Patagonske innlandsis i Chile. Dette er verdens tredje største isbre etter Antarktis og Grønland. Ekspedisjonen startet med kajakk fra Tortel, over innlandsisen med ski og pulk, og 54 dager senere padlet de med kajakk ut til Puerto Natales. Kombinasjonen med Thomas som fjellklatrer og Børge som polfarer ga full utttelling på denne vanskelige ekspedisjonen, som bla. innebar en 600 meter lang rapell. Dermed ble de to de første i verden som gjorde dette uten etterforsyninger.

2006 - Vinter til Nordpolen

23.mars 2006 ble Børge Ousland og Mike Horn de første i verden til å gå til Nordpolen om vinteren. De er de første som noensinne har tatt turen på ski i vintermørket. Turen startet fra Kapp Artichesky i Russland 20.januar. I stummende mørke beveget de seg over lumske is, svømte over råker, sov i plastpose for at utstyret ikke skulle ise ned, og gikk med hodelykt i halvannen måned i strekk. Etter flere isbjørnbesøk, brekte ski, temperaturer ned til minus 40 grader og en infeksjon som nær tok livet av Mike Horn, nådde de to Nordpolen 23 mars.