NRK Meny
Normal

Ousland går i Nansens fotspor

Sju uker etter at han la ut på tur har Børge Ousland fått visumet som vil gjøre ham historisk.

Børge Ousland i kajak

Børge Ousland padler kajak nord for Franz Josefs land.

Foto: Thomas Ulrich

1. mai forlot  Børge Ousland og Thomas Ulrich Nordpolen med kurs sørover. Dette var starten på polfarerens siste store ekspedisjon, og en tur han har drømt om i mange år.  Fakta om ekspedisjonen.

De to skal gjenskape Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansens strabasiøse ferd fra 1895. Etter å ha forlatt polskuta Fram og mislyktes i å nå Nordpolen, la Nansen og Johansen i veg sørover. På Franz Josefs Land ble de liggende værfaste, og polarpionerene måtte overvintre i en liten steinhytte på den ubebodde øygruppa. Les mer i Ni måneder i isødet .

Første på 111 år

Duoen blir de første polfarere som setter sin fot i området på mer enn 100 år. Noen tiår etter Nansens dramatiske tur ble øygruppa erklært som russisk militært sone og forbudt område. Derfor har det vært en svært vanskelig jobb for Ousland og Ulrich å få visum til øygruppa. Lenge var bestrebelsene forgjeves, men tirsdag kom beskjeden om at visumet er i boks.

Endelig visum

Det er de to polfarerne enormt glade for. Visumet gir dem muligheten til å utforske et område som er svær lite kjent for allmennheten. Og siden Nansen og Johansen ble nødt til å overvintre nettopp på denne øygruppa i 1896, ville det vært et nederlag for ekspedisjonen å måtte gå rundt øygruppa.

Jevnlige rapporter

Under hele ferden har Ousland levert telefonrapporter til NRK og der har han flere ganger vært inne på hvor strabasiøs ferden til de to i 1895 må ha vært.

- Jeg er full av beundring over hva Nansen og Johansen gjorde i løpet av sin ferd, sier Ousland i en av rapportene.

Hør rapportene på ekspedisjonens egen side

Polfareren ble i går intervjuet i radioprogrammet Kveldsåpent, og du kan  høre intervjuet her.