NRK Meny
Normal

Perlene oppfører seg ikke som du tror

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Perlekjede ser ut som den bryter alt av fysiske lover. Se video.

Man skulle tro at et helt vanlig perlekjede i et glass ikke var interessant i det hele tatt. Hvis du trekker kjedet ut av glasset og lar perlene falle fritt, vil plutselig perlene «vokse» ut av beholderen og lage en løkke, i tilegg til sirkler og mønstre.

Det ser rett og slett ut som om fysikkens lover har sluttet å gjelde for det lille perlekjedet.

Newtons perler

Men fysikkens lover lar seg ikke knekke av noen få perler. Egentlig er det enkle mekanismer som gjør at kjedet oppfører seg på denne måten.

Trikset kalles Newtons perler, og er en oppvisning i bevegelsesmengde, eller moment. Mens perlene faller ut av glasset vil hver bit av kjedet utøve kraft på det segmentet som er høyere opp på perlekjedet.

Samtidig må kjedet dras opp av beholderen for å falle ut av glasset. Etterhvert som kjedet faller fortere og fortere, vil mer energi bli lagret i kjedet. Denne energien blir spredt gjennom kjedet, og løkka blir større når kjedet som er ute av glasset blir tyngre og lengre, ifølge geek.com.

Med denne forklaringen kan man kanskje tro at løkka bør være en perfekt bue, men det er ikke tilfelle. Alle bølgene og småløkkene som du ser i kjedet blir forårsaket av små forstyrrelser.

Siden kjedet faller nedover og er i bevegelse, ser det ut som bølgene står stille i luften, mens de egentlig forplanter seg oppover perlekjedet.

Gutta i Youtubekanalen Earth Unplugged har filmet den pussige effekten med et Slow Motion-kamera.