NRK Meny
Normal

Oppdaget afrikansk liljehav

Da botanikeren Charlotte Sletten Bjorå skulle skrive doktorgrad, dro hun til Afrika på liljejakt. Der fant hun ti nye arter. Minst.

Hav av liljer
Foto: Ezekeil G.Kwembeya

I tilsammen ett år har botanikeren Charlotte Sletten Bjorå fra Universitetet i Oslo reist på kryss og tvers i Afrika på jakt etter liljer. Hun har fartet gjennom store deler av Afrika og besøkt land fra Etiopia i nord til Sør-Afrika i sør. Målet har hele tiden vært å oppdage og kartlegge liljer.

Mange nye arter

- En kan ikke akkurat planlegge at en skal finne en ny art, for det sier seg selv at en art ingen har oppdaget før, er det heller ingen som vet hvor er, sier Sletten Bjorå. Hun mener det derfor er litt tilfeldigheter som har ført til at forskergruppen hun har reist sammen med, har funnet så mange arter.

- Løker trenger bare et lite regnskyll og så kan blomstringen nærmest eksplodere i løpet av kort tid. Dermed kan det være så enkelt at det ikke har vært en botaniker på stedet til rett tid før, mener hun. 

Mye jobb

Det å oppdage en ny art og få den godkjent, er ingen enkel sak. Det finnes egne strenge retningslinjer for hvordan planten skal analyseres og dokumenteres for å bli registrert. 

- Ofte er det å finne nye arter den minste jobben, forklarer Sletten Bjorå.

Ifølge henne kan det både ta tid å avgjøre om den nye planten er en egen art, eller om den er en variant av en kjent art. Iblant er forskerne faktisk avhengige av å gjøre DNA-analyser før de kan være helt sikre.

I tillegg må de presse plantene og lage omfattende beskrivelser som godtgjør at denne planten er noe helt annet enn alle kjente eksemplarer. En litt mer hyggelig jobb kan være å gi planten et navn. 

Kaller opp

- Det første navnet skal alltid være slektsnavnet. I tillegg får den et egennavn, forklarer hun.

Den ene lilja som Sletten Bjorås ekspedisjon fant, er oppkalt etter en av feltassistentene, Clara. 

- Hun jobbet på et herbarium i Zambia, ble syk under turen vår og døde tre dager etter at vi kom hjem, sier hun og forklarer at det derfor føltes riktig å kalle opp den usedvanlig vakre liljen etter henne.

Selv om Sletten Bjorå har oppdaget minst ti nye arter under feltarbeidet sitt, føler hun seg langt fra ferdig med de afrikanske liljene. 

- Jeg trodde at det å skrive en doktorgrad handlet om å finne svar, men jeg har oppdaget at jeg i stedet finner stadig flere spørsmål, sier hun og legger til at hun derfor vil tilbake til Afrika så snart som overhodet mulig.  

HØR INNSLAG VERDT Å VITE: Botaniker i Afrika