NRK Meny
Normal

Ny klaff med fjernstyrt operasjon

Norske hjertepasienter kan nå slippe åpen hjertekirugi når de trenger en ny hjerteklaff. En ny operasjonsmetode gir hjertesyke et bedre liv.

Hjerteklaffoperasjon
Foto: Medtronic

Hvert år blir det født mellom 5 - og 600 barn med hjertefeil her til lands. Mange av dem har hjerteklaffer som fungerer dårlig, og de må derfor gjennomgå en serie åpne hjerteoperasjoner i oppveksten. Nå kan en ny operasjonsmetode spare dem den belastningen.

Operert tre ganger 

Håkon Malvin Lilleheim
Foto: Anne Berglund / Rikshospitalet

- Jeg har fått beskjed om å ikke springe, ikke være med på den fotballkampen, ja rett og slett blitt litt pakket inn, forteller Håkon Malvin Lilleheim (29). Han har en medfødt hjertefeil og har så langt i livet gjennomgått tre åpne hjerteoperasjoner. 

Nå er han en av de aller første i Norge som får byttet hjerteklaff med den nye teknikken. Denne gangen lager legene bare noen små snitt i lysken hans. Den kunstige hjerteklaffen blir så ført inn i hjertet via blodårene.

Animasjon av hjerteklaffoperasjon  

Frisk etter få dager

Firmaet Medtronic produserer utstyret som trengs til denne operasjonen. Den er blitt brukt i andre land tidligere og det er canadiske kirurger som nå har vært i Norge for å lære opp sine norske kolleger.

- De gjentatte hjerteoperasjonene er en stor belastning for både kroppen og psyken til disse pasientene. Åpen hjertekirurgi gir mange måneder lang rekonvalesens, mens de etter denne operasjonen kan forlate sykehuset etter bare ett døgn og gjenoppta livet etter få dager, sier overlege Erik Thaulow ved Rikshospitalet.  

Hjerteklaffoperasjon
Foto: Anne Berglund / Rikshospitalet