Hopp til innhold

Økosystemer tipper over

Korallrev er nå ”midt i vippen”. Barskogen i det nordvestlige Amerika er i ferd med å dø og regnskog i Amazonas nærmer seg punktet der skogen vil gå over til savanne.

Fisk på korallrev
Foto: BBC

Hør Verdt å vite-innslaget med Thomas Lovejoy

Thomas Lovejoy

Den 69 år gamle bestefaren ruver ikke akkurat i landskapet, men det er dørgende stille i salen når han snakker. Thomas Lovejoy er mild mann, med lilla skjorte, gul tversover og et intenst blikk. Det er også han som for tretti år siden oppfant begrepet biologisk mangfold.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Det var en lydhør forsamling som på FN-konferansen i Trondheim i begynnelsen av februar hørte amerikaneren Thomas Lovejoy trekke fram tre klare eksempler på økosystemer som nå er i ferd med å kollapse.

Korallrev

-Korallrevene våre er nå ”midt i vippen” sier Lovejoy. Et varmere og surere hav er årsaken.

Barskog

I det nordvestlige Amerika er barskogen i ferd med å dø på grunn av barkebiller som nå har fått overtaket.

Regnskog

I Amazonas nærmer de sørlige og sørøstlige delene seg punktet der skogen vil gå over til savanne. Årsakene er klimaendringene, avskoging og brann.

Arter forvinner nå raskere en noen gang tidligere. Nå haster det. Vi må handle raskt, for verdenssamfunnets første krafttak ble som kjent ingen suksess. Vedtaket i 2002 om at alt skulle være så veldig mye bedre i 2010 ble en skivebom.

Thomas Lovejoy er ingen hvem som helst når det gjelder biologisk mangfold. Han har vært sentral i WWF, rådgiver for Reagan, Bush og Clinton administrasjonene mens det er Verdensbanken som i dag låner øre til denne mannen som i dag sier han aldri hadde trodd at utfordringen ville bli så stor som den nå er blitt.

Livsviktig

-Biologisk mangfold er livsviktig. Det er selve grunnlaget for vår eksistens, sier Lovejoy. -Det er her vi vil hente framtidas medisiner og det er bare en mangfoldig natur i balanse som vil kunne gi oss rent vann og mat å spise. Men disse verdiene tar vi ikke med i våre økonomiske regnestykker.

Risiko og sannsynlighet

Lovejoy er veldig opptatt av at politikere tar inn over seg hva risiko egentlig er: - Risiko er lik sannsynlighet multiplisert med konsekvens. Og er sannsynligheten liten, og det kan den ofte være, så hjelper ikke det dersom konsekvensene er enorme. Da blir risikoen høy uansett. Og det er risikoen beslutningstakere skal ta hensyn til.

Internasjonalt forskerpanel

Thomas Lovejoy ønsker seg et vitenskapspanel for biologisk mangfold ala FNs klimapanel (IPCC), og trekker fram at det kunne være en naturlig konsekvens av at FN har erklært inneværende år (2010) som Det internasjonale biomangfoldåret.

Japan, oktober 2010

I oktober gir verdenssamfunnet seg selv en ny sjanse til å redusere tapet av biologisk mangfold. Da må vi, sier Lovejoy, i tillegg til å redusere og aller helst stoppe utryddelsen av arter, starte arbeidet med å restaurere økosystemer. Ødelagt natur må settes tilbake slik den var og dermed bli i stand til å levere oss de tjenestene vi trenger.