Planeten er bare halvannen gang så stor som jorda, men har fem ganger så stor masse. Den kretser rundt en «sol» som egentlig er en rød dvergstjerne med navnet Gliese 581, som befinner seg vel 20 lysår fra jorda.
Ett lysår er den strekningen lyset tilbakelegger på ett år, det vil si 9.641 milliarder kilometer. Gliese 581 skulle dermed ligge mer enn 192.820 milliarder kilometer borte, i den nordøstre delen av stjernebildet Libra (Vekten).
Temperatur
Planeten som kretser rundt denne stjernen, har trolig en temperatur som gjør det mulig for organismer å overleve. Dessuten kan det finnes vann der, noe som er en forutsetning for at livsformer skal kunne eksistere.
– Dette er den hittil viktigste oppdagelsen i sitt slag. Men den kommer ikke helt uventet, sier astronomen Malcolm Fridlund i den europeiske romorganisasjonen ESA.
Bak oppdagelsen står en gruppe franske, portugisiske og sveitsiske astronomer ved observatoriet European Southern Observatory i Sør-Tyskland. De beskriver oppdagelsen i tidsskriftene Astronomy og Astrophysics.
Eksoplanet
Gliese 581 er en såkalt eksoplanet, det vil si en planet som kretser om en annen stjerne enn sola. Den sirkler rundt den røde dvergstjernen med en omløpstid på 13 døgn, og den går i en bane som ligger 14 ganger nærmere stjernen enn jordens bane rundt sola. Det vil si at den går i bane i en såkalt beboelig sone.
– Vi antar at temperaturene på planeten ligger mellom 0 og 40 grader Celsius, noe som betyr at det kan fins vann i flytende form der, sier Stéphane Udry ved Geneve-observatoriet i Sveits.
Nikolaj Piskunov, professor i observasjonell astrofysikk ved universitetet i midtsvenske Uppsala, sier at den nyoppdagede eksoplaneten ikke bare har riktig temperatur – den har trolig også en tyngdekraft som passer med tilstedeværelse av liv, framholder han.