NRK Meny
Normal

Ny slangeart med horn funnet

En ny slangeart med horn er funnet i Tanzania. Funnstedet må holdes hemmelig, av frykt for krypskyttere.

Den fargerike slangen ble nylig oppdaget i fjerne deler av Tanzania i Øst-Afrika.

Tim Davenport, direktør i Wildlife Conservation Society i Tanzania, teamet hans og ansatte fra Museo delle Scienze i Italia står for oppdagelsen.

Rapporten er publisert i magasinet Zootaka.

Slangen har fått navnet Matilda's horned viper, etter Davenports 7 år gamle datter.

Hemmelig funnsted

Det eksakte stedet slangen er funnet blir foreløpig holdt hemmelig. Teamet bak oppdagelsen er nemlig bekymret for at den nye arten kan fange interessen til ulovlige dyresamlere.

Oppdagerne har imidlertid avslørt at området er noen få kvadratkilometer langt og dominert av skogsarbeid og produksjon av trekull.

Teamet bak oppdagelsen regner med at slangen blir klassifisert som kritisk utrydningstruet. Det er allerede blitt opprettet en forplantningskoloni for den.

– Kanskje solskjerm

Det svirrer mange teorier rundt hvorfor slangen har utviklet hornene. En teori går ut på at de kan gi slangen en fordel i konkurransen om å finne seg make.

– Mange slanger har spesielt store skjell over øynene. Det kan gjøre at de ser klarere på lang avstand, fordi det fungerer som en slags solskjerm, spekulerer Dag Dolmen, førsteamanuensis i naturhistorie ved NTNU.

– Hos Matilda's horned viper er dette videreutviklet og kan ha funksjon som kampredskap eller "kurtiseforsterker", forsetter han.

Funnet langt sør

Dolmen regner ikke funnet som en sensasjon.

Han forteller at andre typer slanger med "øyehorn" lever lenger nord i ørkenstrøk, henholdsvis i Nord-Afrika og i Midt-Østen.

- Slike horn finner en også hos slangetypen siderullere, som lever i Nord-Amerika. Disse slangene tilhører hoggormfamilien. Det gjør også den nyoppdagete slangen i Tanzania, men den ser ut til å være trelevende, sier han.

– Det som er litt spesielt i dette tilfellet er hvor langt sør denne slangen er funnet, sier han.