Hopp til innhold

Ny satellitt skal varsle om solstormer

En satellitt som skal varsle om kraftige og potensielt ødeleggende solstormer skal omsider skytes opp – etter 17 år med utsettelser.

SpaceX-raketten Falcon 9 på Cape Canaveral

SpaceX-raketten «Falcon 9» gjøres klar til oppskyting på Cape Canaveral i Florida. Oppskytingen ble utsatt på grunn av tekniske problemer søndag.

Foto: SCOTT AUDETTE / Reuters

Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) er et samarbeidsprosjekt mellom NASA og National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), og skal skytes opp med en rakett fra det private selskapet SpaceX.

Oppskytingen skulle etter planen skje tirsdag klokken 18 lokal tid, midnatt norsk tid, fra Cape Canaveral i Florida. Like før midnatt ble det imidlertid klart at oppskytingen utsettes med ett døgn som følge av dårlige vindforhold.

Når satellitten kommer på plass i bane 1,6 millioner kilometer unna jorda, har den to hovedoppgaver. NASA skal bruke den til å overvåke stråling og klimaendringer på jorda, mens NOAA skal overvåke aktiviteten på sola.

Håpet er at den nye satellitten til 340 millioner dollar skal kunne gi oss opptil en times varsel dersom det oppstår kraftige solstormer.

«Al Gores drøm»

Al Gore

Al Gore ønsket seg regelmessige bilder av jorda for 17 år siden, og får nå ønsket sitt oppfylt.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Prosjektet startet for 17 år siden, etter initiativ fra daværende visepresident Al Gore. Han ønsket seg regelmessige og lett tilgjengelige bilder av jorda.

Siden den gang har satellitten, som har fått tilnavnene «Al Gores drøm» og «GoreSat», blitt utsatt en rekke ganger. Prosjektet ble lagt på is av George W. Bush i 2000, men gjenopplivet da NOAA kom på banen i 2012.

Samme år fikk romforskere seg en støkk da de registrerte den kraftigste solstormen på 150 år. Hadde utbruddet vært rettet mot jorda, kunne det slått ut satellitter, radiosignaler, GPS-systemer og strømnett.

En rapport fra amerikanske National Academies of Science anslår at en slik storm kan koste to billioner dollar, og at skadene kan ta opptil ti år å reparere.

Solstorm 31. august

Solstormene kan være uforutsigbare, og kraftige utbrudd kan sende store mengder stråling mot jorda.

Foto: NASA SDO

Overvåker sola og jorda

I tillegg til å overvåke magnetiske felt og solvind på sola, skal satellitten kunne analysere askeutbrudd fra vulkaner og overvåke branner og flommer på jorda.

Den skal ta bilder av jorda annenhver time, og disse skal være tilgjengelige på internett dagen etter.

– Muligheten for alle menneskene på jorda til å se sitt eget hjem i et helhetlig perspektiv kan gjøre noe med hvordan vi tenker på forholdet til vår egen planet, sier Al Gore ifølge Reuters.

For å kunne overvåke både sola og jorda må DSCOVR komme seg til et såkalt Lagrange-punkt, en posisjon som lar den oppholde seg mellom de to og gå i bane rundt sola i samme tempo som jorda.

Turen dit er ventet å ta tre måneder.

22. juli 2012 opplevde sola et svært stort koronamasseutbrudd, eller CME. Utbruddet var rettet 120 grader vekk fra oss - det ga forskerne rik anledning til å granske årsakene til slike utbrudd.

VIDEO: Den kraftigste solstormen på 150 år inntraff i 2012.

Solstorm påvirkning

Kraftige utbrudd på sola kan få store konsekvenser på jorda.

Foto: NASA