Hopp til innhold

Ny kamerapille kan redde liv

Snart kan du se full video med HD-kvalitet fra innsiden av kroppen din. Kameraet, som du bare kan svelge som en pille, kan redde livet ditt.

Video Kamerapille kan redde liv

Se video: For første gang i verden sender forskere videobilder fra innsiden av et levende vesen. Senderen er plassert inne i buken på en gris, og får ut videosignaler.

Grisen som ligger på rygg på operasjonsbordet vet det ikke selv, men den er med på å skape verdenshistorie innen legevitenskapen.

Forskerne ved Oslo universistetssykehus putter en videosender inn i grisens mage. Få sekunder senere flimrer videobilder på en monitor i samme rom.

Ilangko Balasingham

- Dette er de første videobildene i verden som er sendt fra innsiden av en gris, sier Ilangko Balasingham.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Dette er den første videoen i verden som er sendt fra innsiden av en tarm eller magesekk, sier forteller en opprømt Ilangko Balasingham ved Intervensjonssenteret ved Oslo universitetssykehus.

Direktevideoen vi er vitne til, er et tidligere opptak tatt fra korridoren på sykehuset, men bildene spilles av i samme sekund som vi ser bildene på skjermen - men fra grisens mage.

8 timer fra munn til doskåla

Det finnes allerede en kamerapille som man kan svelge og få ut bilder av mage og tarm, men denne er for dårlig til å kunne brukes i helsevesenet.

Den eldre versjonen kan nemlig bare ta enkeltbilder, og gir ingen informasjon om hvor i det flere meter lange tarmsystemet bildene er hentet fra.

– Men med den nye pilla kan vi få en full HD-video fra innsiden, sier Balasingham.

Kamerapille

Direktebildene blir sendt fra videokameraet inne i grisens buk til denne datamaskinen. I denne omgang spilte de av bilder tatt opp fra sykehuskorridoren, mens kameraet var inne i grisen.

Foto: Intervensjonssenteret / OUS

Pilla skal inneholde et kamera med lyskilde og trådløs kommunikasjonskrets. De levende bildene blir tatt inne i tarmen, men bildene sendes direkte til en datamaskin. Samtidig skal den kunne si ifra nøyaktig hvor den befinner seg i kroppen ved hjelp av GPS.

– Dette vil ikke gjøre vondt. Det er bare en liten pille, som du svelger og som går gjennom hele systemet uten at du merker noe som helst, sier Balasingham.

Hele turen, centimeter for centimer gjennom tarmene, vil ta åtte til ti timer fra munn til doskåla.

– Kan redde kreftpasientens liv

Forskerne fra NTNU, Universitetet i Oslo og Forsvarets forskningsinstitutt arbeider med å gjøre videosenderen så liten som mulig. Om alt går etter planen, kan den nye superpilla være på markedet om to til fem år.

Det er godt nytt for de som rammes av tynntarmkreft.

– For de som har mistanke om tynntarmkreft, så er det vanskelig å bli undersøkt. I dag har vi ingen muligheter til å diagnostisere tynntarmkreft på et tidlig stadium, sier Balasingham.

Video Kamerapille kan redde liv

Forskerne viser frem dagens prototype av kamera og mottaker, som etter hvert skal bli så liten som en liten pille.

Foto: Intervensjonssenteret / Oslo universitetssykehus

Ofte vegrer pasientene seg også for å bruke den tradisjonelle undersøkelsesmetoden som innebærer en slange gjennom halsen eller opp i endetarmen, kjent som endo- eller gastroskopi.

I framtida kan pasientenes undersøkelse altså bli mindre ubehagelig, og innebære kun å svelge en pille for å få mer nøyaktige svar på hva om befinner seg i tarmen.

– Hvis det er tegn til blødninger eller andre forandringer, så kan pasienten innkalles igjen til videre undersøkelser. Dermed kan man oppdage en tidlig fase av kreft og redde eller forelenge livet til pasienten, sier Balasingham.

Eventyret kan få en brå slutt

Forskergruppa har fått mange henvendelser fra kolleger verden rundt som er interessert i prosjektet deres.

Ifølge Balasingham kan minikamerateknologien også ha en framtid innen næringslivet.

– Man kan se for seg at kamerapilla kan brukes i oljeindustrien. Den kan for eksempel brukes til å undersøke oljerør under vann for skader, sier forskeren.

Til tross for at kamerapilla er spådd en lys framtid, så kan eventyret få en brå slutt. Prosjektet har nemlig foreløpig bare penger til å drive på ett års tid til.

– Det kan være vanskelig for oss å drive dette videre fordi vi mangler videre finansiering, Så vi er avhengig av at noen bidrar, sier forskeren.

Kamerapille

Forskerteamet som skal utvikle den endelige utgava av kamerapilla, kommer fra NTNU, Universitetet i Oslo og Forsvarets forskningsinstitutt.

Foto: Raul Chavez Santiago / OUS