NRK Meny
Normal

Ny Ipad-skjerm skuffer

Men den er kjappere, tynnere, lettere og med kamera ifølge velinformerte Wall Street Journal.

APPLE/

Steve Jobs under lanseringa av den første Ipad-modellen. Nå er oppfølgeren på vei.

Foto: ROBERT GALBRAITH / Reuters

Ipad har i løpet av drøyt ni måneder på markedet blitt en meget viktig del av Apples suksess. 14,8 millioner solgte enheter sier sitt, og nå ryktes det at oppfølgeren allerede er i produksjon.

Samme skjerm som før

Vanligvis pålitelige Wall Street Journal sitérer anonyme kilder som er «fortrolige med saken», og kan avsløre flere detaljer ved den nye modellen:

  • Tynnere enn den originale Ipad
  • Lettere enn den originale Ipad
  • Minst ett kamera, som skal være på framsida for å kunne brukes til videokonferanser o.l.
  • Mer minne
  • Kraftigere grafikkprosessor

Skjermoppløsninga vil derimot være likedan som på forgjengeren, så de som venter på at Ipad skal få Retina-skjermen som finnes på Iphone 4 må vente litt lenger.

Apple-kjennere WSJ har vært i kontakt med forklarer dette med at Apple har slitt med å gjenskape Iphones skjermoppløsning på en såpass stor skjerm.

ReadWriteWeb savner "wow-faktoren", og spekulerer i om Apple har gjemt unna noen godbiter til lanseringa, mens PCRetail minner om at Apple har lekket programvare som tyder på at en skjermoppgradering er i vente.

– Er det nødvendig?

Tore Neset er redaktør i ITavisen.no, og ikke veldig imponert over de bebuda oppgraderingene

– Jeg spør meg selv om dette er nødvendig? Jeg ville heller ha lagt forbedringene til skjermen, sier han til NRK.

Neset forteller at han stort sett bruker sin Ipad til passivt mediekonsum - bøker, magasiner og NRK nett-TV.

– Jeg har jo PC, Ipad kan ikke erstatte den. Nå virker det som om Apple prøver å la Ipaden nærme seg laptopen, det tror jeg er feil vei å gå.

Han hadde, i likhet med flere andre, venta seg Retina-skjerm på den nye modellen. I tillegg kunne han tenkt seg flere skjermstørrelser å velge mellom.

USB- og hdmi-innganger savner han derimot ikke.

– De som ønsker at Ipad skal bli en universell lagrings- og avspillingsenhet tror jeg tar feil - Apples idé er å stenge deg inn i et Apple-univers der du må kjøpe ting av Apple eller via Itunes, sier han før han legger til at det riktignok er et univers av gode tilbud.

– Apple har vært heldige

Ifølge WSJ skal Hon Hai Precision Industry Co. - også kjent som Foxconn - montere den nye Ipad-modellen. Lanseringa er venta å finne sted i løpet av et par måneder, og prisen vil ligge på det samme som en Ipad koster i dag.

Finansrådgiverene i Piper Jaffray har estimert at Apple kommer til å selge 27 millioner Ipader i løpet av året. Dette vil heve Ipad-andelen av Apples inntekter, som i fjor lå på 17%, betraktelig.

Neset tror likevel Ipad vil få problemer med å opprettholde det voldsomme overtaket de har på nettbrettmarkedet.

– Ipad kom tidlig ut av startblokkene med et nytt produkt. De har vært litt heldige i og med at den eneste reelle konkurrenten, Samsungs Galaxy Tab, er mindre og har vært dyrere.

Selv om Galaxy Tab har blitt billigere og flere konkurrenter lanserer gode alternativer til Ipad spår Neset at Ipad fortsatt vil ligge et hestehode foran.

– Jeg vil bli overraska hvis Ipad ikke er det mest populære nettbrettet når vi skriver desember 2011.