Hopp til innhold

Ny 3D-teknologi skal hjelpe blinde med å "se"

LAS VEGAS (NRK): Det nye RealSense-kameraet leser omgivelsene på nøyaktig vis i tre dimensjoner. – Dette er starten på en ny forbrukerteknologi-æra, sier Intel-sjef.

Intel 3D

NRKs journalist fikk teste RealSense-kameraet for å ta en futuristisk selfie - det er ikke løs ansiktshud som trekkes ut, men ei hette.

Foto: Erlend Lånke Solbu

3D-TVer har foreløpig ikke blitt den helt store suksessen, noe som gjenspeiler seg i konseptets manglende synlighet på årets CES - Consumer Electronics Show.

Intel klarte derimot å vekke folks oppmerksomhet med en 3D-teknologi som har langt flere bruksområder enn det å underholde.

Minority Report-teknologi

RealSense-kameraet ser omgivelsene i tre dimensjoner med høy presisjon, noe som gjør at det både kan forholde seg til terreng og folks bevegelser på en ny måte.

Kameraet, som er så lite at det kan plasseres på en ring, kan festes i en jakke som er beregna på blinde og svaksynte. Ved hjelp av vibrasjoner kommuniserer det til brukeren hvor det er hindringer å se opp for.

Teknologien i jakka skal gjøres tilgjengelig for alle som har lyst til å videreutvikle den.

Intel Real Tech

Kombinasjonen Oculus Rift og RealSense er foreløpig veldig uferdig, men potensialet er der.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Intel-sjef Brian Krzanich knytta 3D-kamera-teknologien opp mot science fiction-filmen Minority Report, da han presenterte ulike måter å benytte seg av den på under sitt foredrag på CES-messas offisielle åpningsdag.

– 2015 blir et fantastisk år, dette er starten på en ny forbrukerteknologi-æra.

Vi fikk også demonstrert hvordan kameraet kan brukes på droner og roboter. En drone utstyrt med seks RealSense-kamera "ser" terrenget i 360° og er i stand til å unngå hindringer, noe en demonstrasjon viste.

Foreløpig mer underholdende å se på

Kameraet kan også brukes til spill, vi fikk teste ut en kjapp virtuell volleyballkamp med Oculus Rift-briller.

Vi har jo allerede sett en type 3D-kamera-teknologi for spill gjennom for eksempel Kinect, men dette er snakk om noe ganske annet. RealSense tracker 22 punkter på en hånd, noe som gir et detaljnivå og en følsomhet som ikke kan sammenlignes med Kinect.

Intel CES

Kameraet leser enkle bevegelser veldig effektivt.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Brillene funka fint, og det kunstige landskapet var overbevisende. 3D-kameraet lagde meget gode digitale representasjoner av hendene våre, selv om området vi måtte holde dem innafor var litt i trangeste laget

Selve volleyballspillinga var derimot forholdsvis verdiløs, kommunikasjonen mellom virtuell ball og virtuelle hender var ikke akkurat fininnstilt. Det er likevel liten tvil om at dette kan bli bra når teknologien har fått satt seg.

Om ikke annet er det allerede nå særdeles underholdende å stå på utsiden av den virtuelle verdenen og kikke på de som er på innsida.

Vi er på CES hele uka - følg med på NRK.no/viten. Har du tips eller innspill - kontakt oss!