Hopp til innhold

NRKs romekspert om Orion: – Et nytt kapittel i romfartshistorien

– Dette er starten på det som skal bringe mennesker til planeten Mars, sier NRK-journalist og romfartsekspert Hallvard Sandberg om NASAs nye romprogram.

Torsdag sender NASA sitt nye romhåp Orion til himmels for første gang. Kapselen er menneskets første skritt på veien mot Mars.

NRKs eksperter kommenterer Orion-oppskytingen.

Hallvard Sandberg, Erik Tandberg

FØLGER OPPSKYTINGEN: NRKs romekspert Hallvard Sandberg (t.h) og ekspert og romfartslegende Erik Tandberg kommenterer oppskytingen minutt for minutt. Tandberg kommenterte månelandingen på NRK i 1969.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Oppskytingen av testfartøyet Orion sulle egentlig skje torsdag 4. desember, men ble utsatt på grunn av tekniske problemer og for mye vind.

Orion er fremtiden til NASAs «nye» romprogram, og det første fartøyet til å ta over for de pensjonerte amerikanske romfergene, som har vært i drift siden 1980-tallet.

BAKGRUNN: Dette må du vite om Orion

Ildprøven

– Det blir kalt ildprøven, og det er bokstavelig talt. Målet er å se om Orion kan overleve den intense varmen som oppstår når fartøyet kommer tilbake fra en tur i rommet. Det skal seks tusen kilometer ut og så rase tilbake til jorden i maksimal hastighet, sier Sandberg om testturen.

Film fra NASA om Orion

SE NASAS FILM: Sjekk ut Orionkapselen her.

Erik Tandberg har kommentert romfart i Norge helt siden Apollo-programmet trådte i kraft. Han ble for alvor kjent da han kommenterte månelandingen for NRK i 1969.

Han sier oppskytingen som planlegges denne uken minner mye om deler av Apollo-programmet.

– Orion-kapselen minner på mange måter om en Apollokapsel, men er selvfølgelig mye mer avansert, sier Tandberg.

Han gleder seg til å kommentere den ubemannede ferd sammen med Hallvard Sandberg, og sier det på mange måter blir som å se litt tilbake i tid.

– Jeg tror oppskytingen kommer til å gå bra, sier han.

Sandberg, som også har kommentert romfart i en årrekke og er svært opptatt av amerikansk romfart, sier værmeldingen for dagen ser svært lovende ut i forhold til en oppskyting.

Han tar likevel et lite forbehold.

– Jeg har vært i USA syv ganger for å se en romferge ta av, seks av gangene har jeg blitt skuffet, men denne gangen ser det svært lovende ut. NASA sa i går at det var en forbløffende mangel på papirer som ikke var signert, smiler Sandberg.

Han lover uansett en spennende sending med mye romfartshistorie, arkivmateriale og spennende analyser av det intense internasjonale kappløpet om å erobre nye deler av rommet.

Mange faser

Oppskytningsvinduet varer fra klokken 1305 til 1540, norsk tid.

– Det er mer enn 50 prosent sannsynlig at ferden starter akkurat 1305. Turen videre går i flere steg. Først vil Orion komme opp i lav jordbane – det tar omtrent ni minutter – så vil det gå rundt jorden før motorene tennes igjen og Orion blir slynget ut i rommet. Hele prosessen vil ta omtrent fire og en halv time, forklarer Sandberg.

Torsdag skal Nasa gjøre sin første testutskyting av neste generasjon romfarkost – Orion-kapselen. Målet er å kunne sende mennesker langt, kanskje helt til Mars.

Slik skal oppskytingen foregå

Robin André Ingebretsen fra Stavanger har en drøm om å en gang kunne flytte til planeten Mars.