Han lagde Norges viktigste oppfinnelse

Folket har talt - kunstgjødsel er den viktigste oppfinnelsa som kommer fra Norge.

Kristian Birkeland

Et feilslått eksperiment gjorde at Kristian Birkeland utvikla Birkeland-Eyde-prosessen.

Foto: NRK

Nitimen og Patentstyret har den siste uka latt folk stemme på hva som har vært Norge viktigste oppfinnelse gjennom tidene.

Nå er resultatene klare, og både ostehøvel, binders og tripptrapp-stol måtte se seg ettertrykkelig slått av kunstgjødsel.

– Jeg er både lettet og fornøyd fordi dette viser at folk flest kan forholde seg til oppfinnelser som er relativt teknisk kompliserte, sier Jacob Calmeyer fra Patentstyret til NRK.no

– Kombinasjonen av kreativitet, kunnskap, prøving og feiling er kort og godt imponerende i dette tilfelle. En verdig vinner.

– Gitt verden mer mat

– Kunstgjødsel har gitt verden mer mat, sier Calmeyer

Han forteller at kunstgjødselets historie starta med et feilslått eksperiment med en elektrisk kanon i festsalen på det gamle universitetet i Oslo.

– Kristian Birkelands eksperiment gikk galt, men det han kom fram til viste seg å ha utrolig potensial i andre sammenhenger. Han fant fram til en kjemisk prosess som, enkelt sagt, henta nitrogen fra lufta, bearbeida det og fikk det ned i jorda.

Metoden, som Birkeland gjorde kjent sammen med Sam Eyde kalles Birkeland-Eyde-prosessen, og var ferdig utvikla i 1904.

Hør Jacob Calmeyer fortelle om kunstgjødsel i Nitimen:

– En stor mann i sin tid

Birkelands metode sørga ikke bare for å gi planter bedre vekstvillkår, det la også grunnlaget for Norsk Hydro.

Selskapet ble grunnlagt av Eyde og Birkeland i 1905, og het da Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab.

Kristian Birkeland

Kristian Birkeland - også kjent for å pryde 200-lappene her til lands.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Calmeyer forteller at Birkeland, på tross av sitt feilslåtte og legendariske offentlige eksperiment, ikke mista trua på prosjektene sine.

– Han var professor i fysikk, og selv om han etter eksperimentet sa at han hadde skutt ned aksjene sine, visste han hva han holdt på med. Han ble en stor mann i sin tid.

Rottefella langt bak

Plassen bak kunstgjødselet gikk til bindersen, som riktignok ikke kan sies å være noen norsk oppfinnelse i den form vi kjenner den i dag.

Selve symbolet på norsk nøysomhet og kreativitet - ostehøvelen, kom på femteplass, bak både røntgenkopntrastvæske og gassturbin. Men det er en annen oppfinnelse Calmeyer er overraska over at ikke hevda seg bedre.

– Rottefella skibinding gjorde det overraskende dårlig. Særlig med tanke på at nordmenn er så opptatt av sport generelt og skisport spesielt. Det ligger også svært sterke følelser i produktet og navnet. Vi hadde trodd at det delvis var et nasjonalt symbol. Men kanskje flertallet av sportsfolket ikke hører på Nitimen?

En liten kuriositet fra radiorakivet for spesielt interesserte tilslutt - her kan du høre en fiktiv samtale mellom Eyde og Birkeland i forbindelse med eksperimentet som etter hvert leda til kunstgjødselet: