NRK Meny
Normal

Du har noen kilo bakterier i kroppen

Tre prosent av kroppsvekta til et friskt menneske kan bestå av bakterier. – Dette åpner opp for en ny måte å se mennesket på, som en slags vandrende bakteriekoloni, sier biologiprofessor.

Virus.

Amerikanske forskere har funnet ut at hele 90 prosent av cellene i kroppen din kan bestå av fremmede mikrober, blant annet er bakterier og virus. Men før du løper til dusjen, må du vite at mange av disse bakteriene er helt nødvendige for å holde deg frisk.

Foto: Colourbox.com

Gjennom Human microbiome project har amerikanske forskere funnet ut at friske mennesker kan ha over tusen ulike sorter bakterier på og i kroppen.

– Vi tror at kroppen huser ti bakterieceller per menneskecelle, men bakteriecellene er så små at mikrobene til sammen utgjør én til tre prosent av kroppsmassen til en person.

Det sier Eric Green, lege og direktør ved NHIs National Human Genome Research Institute, til USA Today.

En person på 90 kilo kan derfor bære rundt på nærmere 3 kilo bakterier. Selv om ordet "bakterie" for mange har en negativ gjenklang, burde det kanskje ikke i fullt så stor grad ha det lenger.

– Vi har tradisjonelt tenkt på bakterier som sykdomsårsaker. Det er de også i en del tilfeller, men dette prosjektet viser at vi i det store og det hele burde sette pris på bakteriene i kroppen, sier Dag Olav Hessen, biologiprofessor ved UiO, til NRK.no.

Lever sammen

– Dette er en helt ny måte å se på menneskebiologi og menneskesykdommer.

– Disse bakteriene er ikke bare passasjerer, vi lever definitivt i symbiose med dem, sier Phillip Tarr, barnelege ved Washington Universitet i St. Louis.

Han er en av forskerne i spissen for prosjektet, som i alt sysselsetter over 200 forskere fra 80 amerikanske forskningsinstitusjoner.

Nesten 250 frivillige amerikanske voksne ble testet i prosjektet. Selv om alle var friske var det stor forskjell på bakteriefloraen deres. Til sammen fant forskerne over 10.000 ulike bakterietyper i kroppene deres.

E. coli-bakterier

E.-coli-bakterier kan gi opphav til sykdom, men finnes naturlig i store mengder i tykktarmen. Der har de en viktig funksjon for fordøyelsen.

Foto: ARS EMU Erbe Pooley / NRK

– Bør revurdere antibiotikabruk

– I utgangspunktet er veldig få av de ulike bakterietypene i friske mennesker farlige, mange av dem trenger vi til å holde oss friske.

– Noe av det interessante prosjektet viser er at en del bakterier kan utvikle seg til farlige bakterier når miljøet endrer seg, sier Hessen.

Ifølge ham er det mye som avgjør hvilke bakterier som finnes i en frisk kropp.

– Alt fra kosthold til livsstil og medisinbruk. Forskjellige bakterier finnes også i kroppen i forskjellige aldre, sier han.

Hessen mener dagens medisinbruk, særlig antibiotikabruk, bør revurderes i lys av de nye resultatene.

– Når bredspektret antibiotika blir brukt, slår det ut mange gode bakterier samtidig. Det kan påvirke oss på ukjente måter, sier han.

Ulike bakterier på ulike kroppsdeler

Prosjektet viser at skadelige bakterietyper lever side om side med gunstige når man er frisk.

Når dette er tilfellet tror forskerne de skadelige bakteriene blir holdt i sjakk av de gode. Ifølge USA Today overrasket dette forskerne.

I likhet med et økosystem i naturen varierer bakteriene i kroppen svært mye fra kroppsdel til kroppsdel. Huden din kan være som en regnskog, og tarmene dine kan vrimle av like mange ulike arter som i et hav.

Åtte millioner bakteriegener

De første resultatene fra prosjektet har blitt publisert i 14 ulike forskningstidsskrifter. Enten i Nature, eller i gratistidsskrifter som inngår i organisasjonen Public Libary of Science.

Det finnes 22.000 menneskegener. Bakteriegenene utkonkurrerer imidlertid disse genene veldig i antall. Normalt bærer et menneske på rundt åtte millioner bakteriegener. Med tanke på det består mennesker i større grad av bakterier enn gener.

Framover håper forskerne i prosjektet å finne ut hvorfor uvennlige mikroorganismer skader noen personer og ikke andre. Hva endrer en persons innhold av mikroorganismer, som gjør at de har risiko for forskjellige sykdommer?

Forskere har lenge visst at menneskekroppen lever sammen med trillioner av individuelle mikroorganismer, men har hittil nesten bare undersøkt de som forårsaker sykdommer.