Nobelprisen i kjemi

Årets Nobelprisvinnere i kjemi ble kunngjort i dag, den går til Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz og Ada E. Yonath fra henholdsvis Storbritannia, USA og Israel. De har vunnet prisen for å ha bestemt den kjemiske strukturen til ribosomene, de viktigste organene i cellen. Det er der DNA koden blir omgjort til liv.

Dobbelhelix
Foto: HO / SCANPIX

Kilde: Verdt å vite

Ada E. Yonath

Israeleren Ada E. Yonath er en av prisvinnerne.

Foto: Michael Probst / Scanpix/AP

”Dette kan sammenliknes med en strikkemaskin, der man putter hullkortet inn i den ene enden og får ut en ferdig genser i den andre. I dette tilfellet er altså DNA-koden hullkortet, og ut i den andre enden strikker man sammen aminosyrer som blir til proteiner, som er byggesteinene til alt liv. Disse forskerne har funnet ut hvordan denne ”strikkemaskinen” ser ut, og når man vet det kan man finne ut hvordan den virker. Og det får store konsekvenser.”, sier kjemiprofessor ved UiO Einar Uggerud.

”Dette kan gjøre oss i stand til å lage enda bedre legemidler” sier hans kollega Lise Lotte Gunnersen.

Hør hele intervjuet med kjemikerne Einar Uggerud og Lise Lotte Gunnersen her:

Les mer på den svenske nobelkomiteens hjemmesider.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)