Hopp til innhold

Nikotin gjør deg kjappere og dårligere

Hjelper deg til å komme raskere ut av startblokka, men etter det er det bare ulemper.

Røyking

At røyking har sine negative sider er godt dokumentert, nå viser en ny rapport at nikotinen påvirker hjernens evne til å prosessere informasjon.

Foto: ScanStockPhoto

Føler du at nikotin er med på å kickstarte hjernen, og å gjøre det enklere å komme i gang med oppgaver?

Dette kan meget godt stemme, men en ny rapport viser at at de negative bivirkningene fort kan ende opp med å overskygge starthjelpa.

– Ofte presentert som prestasjonsfremmende

Nøkkeltallene i den nye rapporten taler sitt tydelige språk. En ikke-røyker med naturlig nikotinnivå i blodet kan prosessere omtrent 70 elementer per sekund, mens det tilsvarende tallet for ikke-røykere med høyt nikotinnivå i blodet er 55.

– Dette er viktige tall siden nikotin ofte blir presentert som prestasjonsfremmende i offentlige debatter, sier Signe Vangkilde som står bak rapporten Modulations of Visual Attention in Time and Space, til sciencenordic.com.

Testen rapporten er basert på gikk ut på at 24 ikke-røykere skulle forsøke å huske bokstaver som ble vist på en skjerm. Dette ble gjort to ganger, én gang etter at deltagerene hadde fått nikotintyggis, og én gang etter at de hadde fått placebotyggis.

Hvor lenge bokstavene ble vist på skjermen varierte, og det ble vist over 300 bokstavbilder.

Kjappere og dårligere

Testresultatene viste at deltagerene som hadde mye nikotin i blodet starta informasjonsprosesseringa hurtigst. De huska også flere bokstaver enn de som fikk placebo når bokstavene bare hadde vistes i kort tid.

Foreløpig ser alt bra ut for røykere og snusere. Derimot ble det mer trøblete når bokstavene lå på skjermen i noe tid. Da havna plutselig deltagerene med naturlig nikotinnivå i førersetet, og huska flere bokstaver enn sine mer nikotintynga motstykker.

Konklusjonen ble altså at nikotin gjorde dem kjappere, men samtidig dårligere over tid.

Kaster nytt lys

Testen ble gjentatt med deltagere som røyka i utgangspunktet, men ikke fikk tilgang på nikotin de siste to timene før testen. Disse fikk resultater som ligna svært mye på det nikotinprega ikke-røykere gjorde.

– Nikotin finnes i kroppen uansett om du røyker eller ikke, vi tror dette er det optimale nivået som naturen har bestemt. En røyker som blir fratatt røyken vi få underskudd på nikotin, en nikotinpåvirka ikke-røyker vil få overskudd, mens en ikke-påvirka ikke-røyker vil ha det optimale nikotinnivået, sier Vangkilde.

Siste del av testen ble utført med bokstaver i forskjellige farger, der deltagerene fikk beskjed om å se bort fra en av fargene.

De som ikke var nikotinpåvirka viste seg å være langt bedre til å skille mellom relevant og ikke-relevant informasjon - både når det gjaldt røykere og de som ikke røyka i utgangspunktet.

Vangkilde mener at resultatene kaster nytt lys over nikotinens innvirkning på konsentrasjon og korttidshukommelse.

– Nikotin er kanskje prestasjonsfremmende på noen områder, men ikke på de vi har sjekka i denne undersøkelsen.